Zelf afwassen na het kerstdiner

'We hebben hier nog niet bezuinigd op humor.' Met deze leus hopen de werknemers van het bijna-failliete RTV Rijnmond en die van RTV West de moed erin te houden. Vandaag beslist de provincie of ze de beide omroepen helpt of niet. Gisteren adviseerden gedeputeerde staten het faillissement van beide bedrijven tot half februari uit te stellen.

DEN HAAG - De zuidelijke randstadomroepen moeten verbeteringen doorvoeren en reddingsplannen opstellen. RTV Rijnmond in Rotterdam heeft 1,5 miljoen euro nodig om het bedrijf gezond te maken. RTV West in Den Haag heeft 3,3 miljoen euro nodig. De provincie moet diep in de buidel tasten, maar gisteren gaven gedeputeerde staten al te kennen niet alleen voor deze kosten op te willen draaien. De provincie zoekt financiers.

Het doorlichtrapport had begin deze maand een vernietigend oordeel. Volgens de onderzoekers heeft RTV West niets van een 'normaal bedrijf': iedereen rommelt maar wat aan. Jaarrekeningen zijn ondoorzichtig. Publiek geld is verkwanseld. Zo gaf West 770000 euro uit aan een afkoopsom voor de directeur die in 2000 verantwoordelijk was voor de samenvoeging van radio en tv.

Dink Binnendijk is nog maar net een paar maanden directeur. ,,Toen ik aantrad wist ik dat er een tekort was, maar pas na een paar maanden werd de omvang duidelijk. Of ik spijt heb? Ja, als ik dit had geweten, was ik er niet aan begonnen'', bekent de oud-directeur van RTV Flevoland. Volgens het rapport wilde Binnendijk onlangs opstappen, maar zag hij daar na druk van het bestuur van af. RTV West staat voor 3 miljoen euro in de rode cijfers. De werknemers zijn nauwelijks bekomen van het massaontslag van een paar maanden geleden. Ruim 40 van de 140 mensen werden op straat gezet.

Bij RTV Rijnmond vallen de ontslagen over een maandje. Dan wordt duidelijk wie van de ruim 100 werknemers mag blijven en wie zijn bureau moet leegruimen. Er moeten 37 mensen uit. Rijnmond heeft een schuld van ruim 1 miljoen euro. Onzekerheid, spanning en bezorgdheid overheersen bij het bedrijf. Iedereen, van hoofdredacteur tot verslaggever, tot nieuwslezer zegt te vrezen voor zijn baan. Ook bij West, waar de lege bureaus herinneren aan het massaontslag, is de sfeer gelaten.

De Westerlingen -zoals de medewerkers van RTV West zichzelf noemen- hebben toch nog een kerstdiner, zij het lowbudget. En aangezien de provincie dan de beslissing heeft genomen is zwarte kleding (onder alle omstandigheden) geschikt, staat in de uitnodiging. In de kantine, ooit ontworpen door Jan des Bouvrie, zijn de glazen mokken en koppen -bij wijze van bezuinigingsmaatregel- al vervangen door plastic bekertjes. En voor het kerstdiner geldt: zelf bedienen, afwassen en dweilen. ,,Als je me een jaar geleden had verteld dat het nu zo slecht zou gaan, dan had ik je niet geloofd'', zegt een radioredacteur. Toen leek er geen vuiltje aan de lucht. De ruim 100 werknemers werden door een duur restaurant in hun eigen kantine op hun wenken bediend.

Hoewel het voortbestaan van beide omroepen aan een zijden draadje hangt, richten beide directeuren hun blik op de toekomst. RTV Rijnmond wil als afgeslankte omroep in 2006 haar intrek nemen in nieuwbouw. Op korte termijn, per 1 maart, wil de omroep een nieuwe programmering invoeren. Ook RTV West wil andere programma's uitzenden. ,,We gaan drie nieuwsedities maken, een Haaglandeneditie, een Leiden en Bollenstreekeditie en een Rijn en Gouwe-editie'', belooft de directeur.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden