OekraïneTerugblik

Zelenski: aanval op kinderziekenhuis is 'ultiem bewijs van genocide’. Dit gebeurde er vannacht in Oekraïne

Een vrouw buiten het net verwoeste kinderziekenhuis in Marioepol. Er zouden tot nu toe 17 gewonden zijn gevallen. Beeld AP
Een vrouw buiten het net verwoeste kinderziekenhuis in Marioepol. Er zouden tot nu toe 17 gewonden zijn gevallen.Beeld AP

48.000 Oekraïeners zijn het land al ontvlucht via de humanitaire corridors die hulpdiensten hebben opgezet. En de wereld reageerde geschokt op de Russische luchtaanval op een kinderziekenhuis in de Zuid-Oekraïense stad Marioepol. Dit gebeurde er vannacht in Oekraïne.

Redactie Trouw

De Oekraïense president Volodimir Zelenski noemde de luchtaanval op het kinderziekenhuis in Marioepol vannacht in een toespraak een ‘oorlogsmisdaad’ en ‘het ultieme bewijs van genocide’.

“Een kinderziekenhuis, een kraamafdeling. Hoe kan dat een bedreiging zijn voor Rusland? Waarom moet dat worden vernietigd? Is dit de denazificatie van een ziekenhuis?”, sprak Zelenski in het Russisch. Vervolgens noemde hij het bombardement in het Oekraïens “meer dan wreed”.

De luchtaanval van woensdag veroorzaakte een enorme ravage. Zeker 17 mensen zouden daarbij gewond zijn geraakt, zo bevestigde Zelenski eerdere berichten van lokale autoriteiten. Doordat het luchtalarm voorafgaand aan het bombardement klonk, zouden veel medewerkers en patiënten naar de schuilkelder zijn getrokken, maar nog altijd zouden er kinderen onder het puin liggen.

Een woordvoerder van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken ontkende volgens het Franse persbureau AFP de aanval op het kinderziekenhuis niet. De woordvoerder stelde echter dat “Oekraïense legereenheden het ziekenhuis gebruikten als uitvalsbasis”.

De wereld reageert geschokt

Secretaris-generaal Antonio Guterrres schreef op Twitter dat burgers “de hoogste prijs betalen voor een oorlog waarmee zij niets te maken hebben”. Het zinloze geweld moet stoppen, zegt hij.

Hulporganisatie Artsen Zonder Grenzen kon niet bevestigen dat het om een gerichte aanval ging, maar merkte wel op dat zijn personeel heeft vastgesteld dat wooncomplexen en ziekenhuizen beschadigd zijn geraakt bij gevechten de afgelopen twee weken. Door het geweld in Marioepol is het steeds moeilijker geworden om gezondheidszorg te krijgen, “zeker voor zwangere vrouwen en ouderen die beperkt zijn in hun beweging”, zegt noodmanager Kate White van Artsen Zonder Grenzen.

Ook de directeur van kinderrechtenorganisatie Unicef, Catherine Russell, zei geschokt te zijn over de berichten uit Marioepol. “We kennen het aantal slachtoffers nog niet, maar vrezen het ergste”, zegt zij.

‘48.000 burgers gevlucht via humanitaire corridors’

Ruim 48.000 Oekraïeners hebben hun belegerde woonplaats inmiddels verlaten via humanitaire corridors. Een hoge functionaris van president Zelenski bevestigde dat tegenover het Oekraïense persbureau Interfax. Uit Soemi zouden 43.000 mensen zijn gevlucht, uit de regio rondom Kiev 3500 mensen, en 1000 zijn er inmiddels vertrokken uit Enerhodar.

Zelenski pleitte nog voor nieuwe corridors vanuit Marioepol, Izium (in de buurt van Charkov) en vanuit Volnovacha in de regio Donetsk.

De meeste vluchtroutes die met de Russen zouden zijn afgesproken, werkten woensdag niet, zei een adviseur van het Oekraïense ministerie van Binnenlandse Zaken eerder op televisie. Zo mislukte een vluchtpoging van burgers uit Charkov, ondanks een afgesproken wapenstilstand tussen 08.00 en 20.00 uur Nederlandse tijd.

IMF stuurt noodkredieten

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft 1,4 miljard dollar (1,3 miljard euro) aan noodkredieten goedgekeurd voor Oekraïne.

“De Russische militaire invasie heeft een enorme humanitaire en economische crisis teweeg gebracht”, aldus IMF-directeur Kristalina Georgieva. Ze voorziet een diepe recessie in Oekraïne voor het komende jaar. “De financieringsbehoeften zijn dringend en zullen alleen maar toenemen naarmate de oorlog voortduurt.”

Oekraïne had voor de oorlog al voor 5 miljard dollar IMF-leningen toegekend gekregen in ruil voor hervormingen. Daarvan heeft het land nog 2,2 miljard dollar niet opgenomen. De noodfinanciering die nu is toegekend, komt zonder de voorwaarden die het IMF normaal stelt.

Amerikaans Congres stemt in met noodhulp

In de Verenigde Staten keurde het Huis van Afgevaardigden ondertussen een hulppakket goed 13,6 miljard dollar (12,3 miljard euro) voor Oekraïne. Een deel daarvan is bestemd voor de verdediging van het land, een ander deel voor humanitaire hulp voor vluchtelingen.

President Joe Biden had het Amerikaanse Congres oorspronkelijk om 10 miljard dollar (ruim 9 miljard euro) gevraagd. Om daadkrachtig op te treden tegen Rusland zou het Congres overeen zijn gekomen meer geld beschikbaar te stellen voor Oekraïne.

In de komende dagen moeten de plannen nog wel worden goedgekeurd door de Amerikaanse Senaat. De verwachting is dat die instemt met het voorstel

Lees ook:

Minieme openingen in aanloop naar Oekraïne-overleg in Turkije

De buitenlandministers van Oekraïne en Rusland treffen elkaar donderdag in Turkije. De inzet is hoog.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden