Zeldzame vale vleermuis aangetroffen in Fort Rijnauwen

Staatsbosbeheer heeft tijdens de jaarlijkse wintertelling van vleermuizen in het ’Fort bij Rijnauwen’ samen met vrijwilligers van de Zoogdiervereniging een vale vleermuis (Myotis myotis) aangetroffen.

De vale vleermuis is de grootste in Nederland voorkomende vleermuis en is zeer zeldzaam. Hij heeft een brede, lange snuit en tamelijk lange oren. De wetenschappelijke naam Myotis betekent dan ook muizenoor.

De soort werd in de provincie Utrecht voor het laatst gezien in 1968. In de Zuid-Limburgse kalksteengroeven worden jaarlijks slechts 20 tot 30 exemplaren geteld, dat is nog maar 10 procent van het aantal exemplaren dat in de jaren veertig werd aangetroffen.

De vale vleermuis leeft van prooien die hij op de grond vindt, zoals kevers, hooiwagens en rupsen. Hij overwintert meestal op relatief warme plaatsen (gemiddelde temperatuur 7-8 °C) in groeven, grotten en kelders, in groepen van enkele tientallen tot meer dan honderd dieren. Maar in Nederland overwintert de vale vleermuis meestal solitair.

De vale vleermuis komt in een groot deel van Europa voor, behalve in Scandinavië. Ook op de Azoren wordt hij aangetroffen, evenals in Turkije, Syrië, Libanon, Jordanië en Israël.

De Noord-Afrikaanse populatie wordt soms als een ondersoort beschouwd van de kleine vale vleermuis, soms wordt hij beschouwd als een aparte soort, Feltens vleermuis (Myotis punicus).

De noordgrens van het verspreidingsgebied loopt door Nederland. De vale vleermuis komt in ieder geval voor in de Gelderse poort en Zuid-Limburg. In Nederland zijn er verder weinig waargenomen. De vale vleermuis staat op de Nederlandse rode lijst.

Het ’Fort bij Rijnauwen’ bij Utrecht is het grootste fort van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Jarenlang was het gesloten, waardoor het een paradijs voor veel (bedreigde) planten en dieren kon worden. ’s Zomers is het fort toegankelijk via excursies. Maar ’s winters blijft het dicht, zodat de vleermuizen er kunnen overwinteren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden