Zeldzame vale gier in Ransdorp neergestreken

Van een onzer verslaggevers

Nadat de waarneming via het semafoonsysteem van de Dutch Birding Association bekend was geworden, kwamen uit het hele land tientallen vogelaars op de vogel af. Enigszins sceptisch aanschouwden zij de vogel: deze gedroeg zich weliswaar schuw, maar de mogelijkheid dat het om een uit gevangenschap ontsnapte vogel gaat, moet niet worden uitgesloten.

Normaal komen vale gieren in Europa slechts in het mediterrane gebied voor. Hier en daar worden zwervende exemplaren aangetroffen, tot zelfs in Scandinavie. Onder meer in Frankrijk worden vale gieren uitgezet in het kader van herintroductie. Het zelfde gebeurt in Zwitserland en Oostenrijk, net als met de grootste Europese roofvogel, de lammergier.

Het idee dat de vale gier van Ransdorp niet geheel 'natuurlijk' is, dat wil zeggen niet van geheel wilde origine, wordt gevoed door het feit dat de vogel aan de linkerpoot een ring draagt. Veel vogels uit vogelparken of uitzetprojecten worden voorzien van een ring. Daarin staat gegraveerd waar ze vandaan komen. Het is overigens lang niet uitgesloten dat het om een echt wilde vogel gaat. Ook deze worden zeer geregeld van een pootring voorzien om hun levenswandel te ontrafelen. Bovendien zijn, gestuwd door de aanhoudende zuidelijke wind van de afgelopen week, veel van de Nederlandse broedvogels die in zuidelijkere streken overwinterd hebben, versneld in ons land teruggekeerd. En in zo'n stroom vliegt wel vaker een dwaalgast mee.

Zo werd zondag een andere zeldzame roofvogel, een dwergarend, gezien en gefotografeerd boven de Knardijk in Flevoland.

Vlakbij Ransdorp zagen waarnemers woensdag ook al een Afrikaanse lepelaar, een ietwat roze uitvoering van onze eigen lepelaar. Ook van deze vogel blijft de plaats van herkomst voorlopig onduidelijk.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden