Zeldzame prent van Karel van Mander nu in Teylers Museum

Een jongeman kijkt radeloos in zijn lege geldbuidel, een uitgemergelde vrouw knaagt aan een bot. Een andere vrouw trekt wanhopig de haren uit het hoofd. Alleen de oude man ondergaat het lot gelaten. Het is geen vrolijk tafereel dat Karel van Mander (1548-1606) heeft afgebeeld op deze tekening. Het is een genrestuk dat het spreekwoord 'Wie wat bewaart die heeft wat' verbeeldt. Vroege genrevoorstellingen zijn uiterst zeldzaam en al helemaal van de hand van Van Mander. Teylers Museum in Haarlem is dan ook erg blij met deze aanwinst, die is gekocht op een veiling bij Sotheby's in New York voor 100.000 euro. De Vereniging Rembrandt, de Mondriaan Stichting en de particuliere verzamelaar M. de Clercq uit New York gaven financiële steun.

De tekening maakt deel uit van een serie van zes werken. De overige vijf bladen bevinden zich in de collecties van het Metropolitan Museum of Art in New York en het Albertina in Wenen. Karel van Mander wordt gezien als een van de belangrijkste zestiende-eeuwse Nederlandse kunstenaars. Hij kwam uit Vlaanderen en vestigde zich in 1583 in Haarlem. Met zijn zuidelijke inslag gaf hij het Nederlandse maniërisme een sterke impuls. Daarnaast is hij van groot belang geweest voor het doorgeven van de thematiek en uitbeeldingswijze van Pieter Bruegel de Oude. Ook uit deze tekening van een behoeftige boerenfamilie spreekt duidelijk de invloed van Bruegel.

Teylers Museum bezit een uitgebreid overzicht van de Nederlandse tekenkunst vanaf de zeventiende eeuw met meesterwerken van onder meer Rembrandt, Cuyp, Troost, Schelfhout en Dumas. Uit de zestiende eeuw heeft het museum een reeks van ruim honderd tekeningen van Hendrick Goltzius. Andere meesters uit die eeuw zijn nauwelijks vertegenwoordigd. Ook daarom is de tekening van Karel van Mander een belangrijke aanvulling op de collectie.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden