Zeldzame parels op bloemlezing Beatles

Het is hard wroeten om de zeldzame parels op de Beatles-cd ANTHOLOGY (EMI 7243 8 34445 2 6) te vinden. Het eerste deel uit de trilogie (deel 2 en 3 verschijnen volgend jaar) bevat zestig tracks: een combinatie van deels nog niet uitgebrachte live- en studio-opnames, radio- en tv-sessies, privé-tapes en interview-fragmenten van de Fab Four, die werden gemaakt tussen 1958 en 1964. Strategisch voor de feestdagen uitgebracht, zal de dubbelcd ongetwijfeld een bestseller worden, maar met de kwaliteit van het gebodene heeft dat weinig te maken.

SASKIA BOSCH

De meeste ophef geldt het nieuwe nummer 'Free as a bird'; de eerste Beatles-single in dertig jaar. Maar veel nieuws is er niet aan de song. Het nummer werd door John Lennon drie jaar voor zijn dood geschreven. De demo, die de basis vormt voor de song, nam Lennon in 1977 op in zijn huis in New York op een cassette-recorder op de piano. Lennon besloot echter in de daarop volgende drie jaar het nummer niet uit te brengen en als je naar de song luistert, begrijp je waarom. 'Free as a bird' heeft een zeurderige melodielijn en laat Lennon zeker niet op zijn best horen. Het nummer is meer een knap staaltje moderne opnametechniek dan een passend eerbetoon aan Lennon.

In het verlengde daarvan is 'Anthology' als geheel amper een ode de Beatles waardig. De tweede cd laat de Beatles horen, zoals iedereen ze herinnert. Overbekende hits als 'She loves you', 'A hard day's night', 'I want to holf your hand' en 'Can't buy me love' passeren de revue in versies die niet wezenlijk verschillen van de latere studio-uitvoeringen.

Interessanter is de eerste cd, die onder meer twee hele vroege nummers uit 1958 bevat, toen de Beatles nog de Quarry Men heetten. Buddy Holly-cover 'That'll be the day' en de McCartney/Harrison-compositie 'In spite of all the danger' werden nog niet eerder uitgebracht en laten John Lennon als lead-zanger horen. Opvallend is verder 'Cayenne' een tot dusver onbekende song, die Paul McCartney in 1960 schreef en opnam en een van weinige instrumentale Beatles-nummers.

Het leukst zijn echter de opnames van de vele covers die de Beatles in hun begintijd tijdens hun live-optredens speelden. Zo is er een komische uitvoering van de evergreen 'Besame mucho' te horen, die door de heren zo zwaar wordt aangezet, dat het op de lachspieren werkt. En met de traditionele folksong 'My Bonnie' halen de Beatles een geintje uit dat bands tot op de dag van vandaag herhalen. Het nummer begint suikerzoet, waarna er drie versnellingen hoger wordt geschakeld en 'My Bonnie' eindigt als een opzwepende rock & roll-swinger.

Er ontstaat een duidelijk beeld uit die begintijd door dergelijke live-favorieten van de Beatles, in combinatie met fragmenten waarop we de bandleden horen dollen met het publiek. Zoals tijdens het optreden in het Prince of Wales Theatre in Londen waar John Lennon roept: “Willen de mensen op de goedkopere rangen in hun handen klappen?” En met een blik richting koninklijke loge: “And the rest of you, if you'll just rattle your jewellery”.

Desondanks voegt 'Anthology' niets wezenlijks toe aan wat we dankzij de eindeloze reeks Beatles-platen die al verschenen zijn, legaal en illegaal, al weten over de grootste band aller tijden. Zelfs in eigen land is de pers bepaald niet unaniem enthousiast over deze nieuwe release. Zo constateerde het Britse dagblad The Times dat 'Anthology' een overbodige cd is. Alleen The Sun is onverdeeld positief. Pete Best, die voor een blauwe maandag drummer was van de Beatles, kraait opgewekt dat 'Anthology' het beste Beatles-album ooit is. “En heus niet omdat ik erop meespeel!”. Maar hij kirt evenzeer: “De sterkste tracks zijn voor mij de nummer waar ik deel aan nam. Eerlijk gezegd ben ik verdomd trots en geloof dat ze de tand des tijds hebben doorstaan.” Nee, dan heeft The Times het belang van 'Anthology' beter ingeschat en kopt heel raak: 'All you need is hype'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden