Zeldzame meubels onder invloed van De Stijl

HENNY DE LANGE

Dit ameublement uit 1920 is een originele Planjer. Planjer? U bent vast niet de enige die nog nooit van hem heeft gehoord. Van binnenhuisarchitect en meubelontwerper Bernard Planjer (Leiden 1892-Utrecht 1979) zijn maar heel weinig werken bekend. Kansen om zijn meubels aan te kopen, doen zich zelden voor. Daarom is het bijzonder dat Museum De Lakenhal in Leiden erin is geslaagd dit complete ameublement te verwerven. Het museum kocht de set van een particulier in Duitsland. Naast het bureau, de stoel en prullenbak die nu te zien zijn in het museum, omvat het ameublement ook nog een buffet, leunstoel met voetenbankje en kastje.

Planjer werkte in het tijdperk van De Stijl, de kunstbeweging die met zijn primaire kleuren en strakke vormgeving zorgde voor een radicale vernieuwing. Hij was geen lid, maar werd er wel door beïnvloed. Dat zie je ook aan dit strakke ameublement met z'n opvallende kleuren. Hij maakte deze set voor zijn broer.

De aankoop past in de voorbereidingen voor de viering, volgend jaar, van het 100-jarig jubileum van De Stijl. Leiden haakt daarop in, omdat Theo van Doesburg, de oprichter van deze beweging, van 1916 tot 1922 in deze stad woonde.

Met het oog op het eeuwfeest heeft De Lakenhal ook het eerste nummer van het tijdschrift De Stijl gekocht. Van Doesburg gaf dit blad uit vanaf 1917. Er stonden bijdragen in van Piet Mondriaan, Gerrit Rietveld, J. J. P. Oud en Bart van der Leck. Ook vroeg Van Doesburg geestverwante kunstenaars uit het buitenland om artikelen te schrijven.

Museum De Lakenhal gaat dit najaar dicht voor een verbouwing, maar doet wel mee met het jubileumjaar. Het organiseert een tentoonstelling in de open lucht van hedendaagse kunstenaars die werken in de traditie van De Stijl. Het ameublement van Planjer krijgt na de heropening van De Lakenhal een vaste plek in de opstelling.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden