Zeldzame hazelmuis heeft hulp nodig in Zuid-Limburg

Was vorig jaar nog een topjaar voor de hazelmuis in Zuid-Limburg, 2012 lijkt slechter uit te pakken voor het zeldzame knaagdiertje. Stichting voor natuurontwikkeling ARK schrijft op natuurbericht.nl de mogelijke oorzaak hiervan toe aan een natte zomer en de berperkte aanwezigheid van vruchten en noten.

Hazelmuizen zien er schattig uit, met hun oranjebruine vacht, grote ronde ogen en dichtbehaarde staart. Ze behoren tot de slaapmuizen, de enige muizenfamilie die een winterslaap houdt. De hazelmuis komt zelden op de grond en kan met zijn goed ontwikkelde handjes en voetjes uitstekend klimmen. Daaraan dankt hij zijn bijnaam 'aapje'. Hij voedt zich vooral met zaden, bessen, vruchten en noten.

Hazelmuizen kwamen vroeger in heel Limburg voor, tot aan Nijmegen. Maar hun leefgebied is de laatste decennia achteruitgegaan. De soort komt nu vooral nog voor in het Gulp- en Geuldal, de Vaalser en Vijlener bossen. Daar leeft het muisje in de bossen en bosranden.

Om zich van het ene bosgebied naar het andere te verplaatsen, maakt de hazelmuis gebruik van de groene linten die zich in de vorm van graften, heggen en houtwallen door het Zuid-Limburgse landschap slingeren. Op veel plaatsen zijn deze verbindingen echter onderbroken. Met Staatsbosbeheer en Stichting Instandhouding Kleine Landschapselementen werkt ARK aan herstel van deze groene linten. Oude houtwallen worden hersteld en nieuwe aangelegd, waarbij voor de hazelmuis interessante soorten als braam, hazelaar en meidoorn worden geplant.

Aanstaande zaterdag, op de nationale Natuurwerkdag, worden er van 10 tot 16 uur in Wolfhaag, gemeente Vaals, bramen geplant voor de hazelmuis. Wie wil, mag meehelpen. Opgeven bij Anke Brouns, 06-23340793.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden