Zeldzame Andesflamingo broedt eindelijk, maar niet op eigen leg

Ter illustratie: Flamingo's in het Rio Lagartos Biosphere Reservaat in Yucatan, Mexico. Beeld ANP

Negentien jaar lang hadden de Andesflamingo's in een Brits reservaat in Gloucestershire geen enkele aandrang om eieren te leggen. Het was ze te koud. Maar dit jaar was het opeens zulk mooi weer, dat ze besloten er weer eens aan te beginnen.

Helaas: de eieren bleken niet levensvatbaar.

Dat is jammer, want de Andesflamingo is een behoorlijk zeldzame flamingosoort, die als enige van de roze vogels gele poten heeft. Van zichzelf komt hij voor in het Andesgebergte in Peru, maar ook op sommige plekken in Bolivia, Chili en Argentinië is wel eens een Andesflamingo in het wild gezien.

Het aantal Andesflamingos is sterk afgenomen. In 1985 werd de populatie nog geschat op 100.000, maar tien jaar later was dat verminderd tot 34.000. De soort staat op de lijst van bedreigde diersoorten.

De Andesflamingo's in het reservaat in Gloucestershire werden daar in de jaren zestig naartoe gebracht. Ze kunnen behoorlijk oud worden en kunnen in theorie ook tot op hoge leeftijd eieren leggen. Maar hoe ouder ze worden, hoe minder zin ze daarin lijken te hebben.

Toen in Gloucestershire bleek dat de eieren geen jonge flamingootjes zouden voortbrengen, hadden de oppassers medelijden. Ze zagen hun Andesflamingo's in broedstand. Ze besloten een aantal eieren van een andere flamingosoort onder de vleugels van de Andesflamingo's te leggen. Met succes: de kleine diertjes, hoewel zonder gele poten, worden nu liefdevol tussen de roze veren van hun pleegouders grootgebracht.

Het lijkt aan beide kanten te bevallen. De oppassers weten bijna zeker: de Andesflamingo's zullen het volgend jaar opnieuw proberen.

Lees ook:

Adopteer deze Valentijn eens een flamingo

Rode rozen, een doosje bonbons. Wie dat vandaag ontvangt, beleeft een fijne Valentijnsdag. Maar het moet gezegd: een tikje afgezaagd zijn deze liefdesuitingen wel. Kan het wat creatiever, op deze ‘dag van de liefde’?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden