Zeldzaamheden kieken

Een zeldzame vogel zien of een uitgestorven gewaand insect ontdekken, dat doet het bloed van de natuurliefhebber sneller stromen. En met een foto wordt de bijzondere vondst ook nog eens 'officieel erkend'.

TEKST COKKY VAN LIMPT

Alleen al in de eerste helft van deze maand juli meldde natuurbericht.nl vier bijzondere waarnemingen. De Vlinderwerkgroep Eemland had een weekje vrij genomen om nachtvlinders in Baarn en Soest te inventariseren. Er kwamen 250 soorten af op hun licht en laken. In de nacht van 3 juli gebeurde het: op een locatie in Baarn kwam iets bijzonders aangevlogen, oranje van kleur. Eerst dachten de ontdekkers nog dat het om een Oranje iepentakvlinder ging, maar de boeken gaven uitsluitsel: dit kon alleen een kersenspinner zijn, een nachtvlinder die slechts een paar keer eerder in Nederland is gezien, maar de laatste vijftien jaar niet meer.

De dag erop volgde alweer een spectaculaire waarneming. In Middelharnis op Goeree-Overflakkee ontdekte Gerda van Rijn een exemplaar van de uiterst zeldzame Bruine prachtuil. Deze nachtvlinder was nog maar twee keer eerder in Nederland gezien, in 1965 in Goes en in 2007 in Apeldoorn.

Niet elke bijzondere ontdekking is reden tot vreugde, zeker niet als het om beestjes gaat die hier niet vandaan komen, en schadelijk kunnen zijn voor de inheemse flora en fauna. De inwoners van Aalten, die op de tamme kastanjeboom in hun tuin vreemde vergroeiingen zagen, waren dan ook niet blij met het uit China afkomstige tamme-kastanjegalwespje dat de schade heeft aangericht.

Weer wel erg leuk was de ontdekking op 13 juli van een neushoornkever op het Overijsselse Buurserzand. Deze in Nederland vrij bijzondere verschijning is een van de grootste kevers die in Europa voorkomen. Bijna alle andere soorten leven in tropische gebieden. De neushoornkever is vier centimeter lang en komt vooral voor in composthopen en ander plantaardig materiaal. De mannetjes dragen een neushoornachtige punt op hun kop. Die zetten zij in als wapen bij de strijd om een vrouwtje - niet om te steken, maar om de concurrentie omver te duwen.

Soms is een diersoort op zich niet zeldzaam maar duikt hij ineens op waar je hem niet zou verwachten. Zo werd Stichting het Limburgs Landschap dit voorjaar verrast met een broedend lepelaarpaar. De lepelaar was sinds lang verdwenen uit Limburg maar laat zich de laatste jaren, net als ooievaar en grote zilverreiger - die vorig jaar een broedpoging deed - weer zien. Dat is te danken aan natuurherstelprojecten zoals in de Maasduinen, denkt Limburgs Landschap. Maar op een broedgeval van lepelaars hadden ze nog niet gerekend.

Soortenjagers zijn amateurnatuurfotografen Anne, Douwe, Gerrit en Jan Pieter zeker niet, het genieten staat bij hen voorop, maar af en toe stuiten ook de vier broers Reitsma zomaar op iets bijzonders. Zoals de sperweruil bij Zwolle, in 2013. Machinist Anne was de allereerste die deze zeldzame uil - de meest bezochte dwaalgast ooit in Nederland - met eigen ogen zag, vanuit de loc van de trein Zwolle-Leeuwarden. Maar hij had zijn camera niet bij zich en wist zonder foto het forum van waarneming.nl niet te overtuigen. Totdat er meer meldingen inclusief foto's binnenstroomden. Later kon hijzelf alsnog een foto maken van de fraaie uil.

Gerrit gaat graag naar het Westerveldse bos, een oude vuilnisbelt nabij Zwolle met een bos van 60 hectare groot. Vond Jan Pieter daar al eens een zeer zeldzame Gele knotssprietbladwesp, dit jaar ontdekte Gerrit er de veertigste libellensoort van het bos, een zeldzame Gevlekte glanslibel. Al sinds 2011 proberen de broers Reitsma van het bosje een libellenreservaat te maken. Misschien is deze vondst het laatste zetje om dat voor elkaar te krijgen.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden