Zeldzaam veilingstuk: een tekening van Wilhelmina

koninklijke kunst | Een tekening die oud-koningin Wilhelmina op 53-jarige leeftijd maakte, wordt geveild. Dat is bijzonder.

Het komt zelden voor, maar als er al een tekening of schilderij van voormalig koningin Wilhelmina opduikt, is het altijd een landschap. Ze had een grote liefde voor de natuur, die ze met tekenstift en penseel zó wilde weergeven 'als haar Schepper haar heeft gemaakt'. Ook deze houtskooltekening (1933), die deze week opdook bij online veilinghuis Catawiki, is een ode aan de natuur.


De tekening komt uit de nalatenschap van de familie van Frederika Louise Henriette van de Poll, die meer dan 125 jaar geleden hofdame was van koningin Emma en tot 1896 ook meehielp met de opvoeding van Wilhelmina (1880-1962). Wilhelmina heeft de tekening waarschijnlijk zelf gegeven, want op het passe-partout heeft ze hem gesigneerd met 'eigen werk' en 'Een heel gelukkig nieuw jaar, van Wilhelmina 1933'.


Meer dan duizend tekeningen en schilderijen maakte Wilhelmina: heel veel landschappen, bijna nooit mensen. Ze kreeg jarenlang les en had beslist talent. Ze wilde dat haar werk, dat meermaals te zien was op tentoonstellingen, net zo kritisch zou worden beoordeeld als dat van andere kunstenaars. In Trouw van 12 januari 1950 verscheen zo'n kritische recensie. Haar tekeningen worden daarin 'vlot en schilderkunstig' genoemd. In haar schilderijen zijn de tekening en compositie sterk, aldus de recensent, maar in de kleuren zit 'niet altijd voldoende vibrering'. 'De sneeuw in de winterlandschappen is te veel wit-blauw gebleven en niet coloristisch genoeg'.


Wilhelmina liet in haar testament vastleggen dat al haar tekeningen en schilderijen na haar dood vernietigd moesten worden, omdat ze de kwaliteit niet goed genoeg vond. Aan die wens is niet voldaan. Een groot deel van haar werk is nog steeds in het bezit van de familie en bevindt zich in Paleis Het Loo, maar komt nooit in de openbaarheid.


Dat er nu toch een tekening is opgedoken, is dan ook heel bijzonder, zegt Mark Borgman van Catawiki. Vanwege de zeldzaamheid verwacht het veilinghuis veel belangstelling en een opbrengst van 2500 euro.


Op dezelfde veiling wordt ook een schilderij van Wilhelmina's kleindochter Beatrix aangeboden. Ze maakte 'Paarden in de wei' op veertienjarige leeftijd. Het werk van Beatrix is minder zeldzaam maar populair onder verzamelaars. Catawiki verwacht een opbrengst van 7000 euro.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden