Zeker vier Amerikaanse staten dienen klacht in tegen Trumps inreisverbod

Juristen en advocaten bieden op het vliegveld van Washington spontaan hun diensten aan gestrande reizigers aan. Beeld REUTERS
Juristen en advocaten bieden op het vliegveld van Washington spontaan hun diensten aan gestrande reizigers aan.Beeld REUTERS

Naast Washington, dienen ook de staten New York, Massachusetts en Virginia een klacht in tegen het 'on-Amerikaanse' decreet van de Amerikaanse president Donald Trump, die een inreisverbod en een immigratiestop oplegt voor burgers uit zeven moslimlanden.

Maandag diende minister van Justitie Bob Ferguson van Washington al een klacht in bij het gerechtshof voor de onmiddellijke intrekking van de toepassing van Trumps controversiële inreisverbod. Dinsdag dienden ook New York, Massachusetts en Virginia een soortgelijke klacht in, melden de Amerikaanse media.

'Onwettelijk decreet'
Minister van Justitie van New York, Eric Schneiderman, die zich aansloot bij een federale rechtszaak tegen Trump die is geïnitieerd door verschillende verenigingen, beschreef het decreet dat Trump vrijdag ondertekende als 'ongrondwettelijk, onwettelijk en fundamenteel on-Amerikaans'.

Virginia sloot zich aan bij een federale klacht rond een incident op de luchthaven van Dulles (Washington D.C.), waarbij twee broers uit Jemen in bezit van green cards terug op het vliegtuig naar Jemen werden gezet. Meer algemeen wil de staat aantonen dat het decreet onwettelijk is en 'de gezondheid en het welzijn, zowel fysiek als economisch' van haar burgers aantast.

Massachusetts sloot zich tot slot aan bij een klacht uit Boston over reizigers die vastzaten op de luchthaven. Minister van Justitie Maura Healey liet bovendien weten dat ze zelf ook gerechtelijke stappen zal nemen om een einde te maken aan de ongrondwettelijke ban.

Minister van Justitie van New York Eric Schneiderman Beeld AP
Minister van Justitie van New York Eric SchneidermanBeeld AP

Immigranten overdragen
Trump krijgt bovendien tegenwind van de stad San Francisco, die een klacht indiende tegen diens beslissing om federale middelen af te nemen van steden en staten die weigeren om illegale immigranten over te dragen aan de autoriteiten en de Amerikaanse immigratiewetten weigeren toe te passen.

'We zijn een natie van immigranten en een land van wetten. We moeten de 'beschermers van onze democratie' zijn, zoals president Barack Obama ons dat vroeg tijdens zijn afscheidstoespraak', aldus de procureur van San Francisco Dennis Herrera.

San Francisco is samen met grote steden als New York, Chicago en Los Angeles een van de 400 zogenoemde 'sanctuary cities', waar de lokale politie niet vraagt naar de status van immigranten en geen immigranten overdraagt aan de federale autoriteiten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden