’Zeker proces tegen CDA’ers’

De Armeense genocide is in heel Europa een thema. Turks-Nederlandse politici dreigen in Turkije een proces aan hun broek te krijgen omdat ze hun partijlijn volgen die de genocide erkent. Ook elders verkeren Turkse politici in een spagaat. Mogelijk zal het Europarlement vandaag eisen dat Turkije erkent dat de genocide heeft plaatsgevonden, als het wil toetreden.

door Erdal Balci

De Turks-Nederlandse politici Ayhan Tonca en Osman Elmaci moeten erop rekenen dat ze in Turkije berecht worden vanwege hun gewijzigde visie op de Armeense genocide.

De nationalistische advocaat Kemal Kerincsiz concludeert op basis van de CDA-tekst waaronder de twee politici hun handtekeningen hebben gezet, dat Tonca en Elmaci de Turkse identiteit gekleineerd hebben. ,,Ze vallen zeker onder artikel 301. Volgens dit artikel is het verboden om de Turkse identiteit, het leger en de regering te beledigen. Met hun handtekening onder de verklaring van de christen-democraten hebben deze twee heren de Turkse identiteit met voeten getreden.”

„Ik vind het erg opportunistisch dat deze heren, die eerst campagne voerden tegen de beweringen dat er in 1915 een genocide is gepleegd door de Turken, nu vanwege hun politieke belangen zo’n draai maken. Ik heb er geen woorden voor.”

De twee politici hadden na ophef over hun standpunten het volgende gezegd: „Hierbij verklaren wij, dat wij, indien wij zitting hadden gehad in de Tweede Kamer toen de motie inzake de Armeense genocide werd behandeld, het standpunt van het CDA na deelname aan het fractiedebat hadden onderschreven en voor de motie van de ChristenUnie hadden gestemd.” In die motie werd de genocide erkend. De ChristenUnie wil het ontkennen van genocide strafbaar stellen.

Kerincsiz heeft eerder schrijvers als Orhan Pamuk en Elif Shafak aangeklaagd. Overigens zonder succes.

Er is nog geen datum bekend waarop de aanklacht wordt ingediend. Kerincsiz wil de tekst die hij in het Nederlands tot zijn beschikking heeft eerst laten vertalen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden