'Zeker met mijn karakter is het wennen om niks te doen'

De Zeeuwse gedeputeerde George van Heukelom (65) verlaat na dertig jaar de politiek. De oud-schooldirecteur was voorzitter van de SGP-jongeren en Statenlid, en is sinds 2003 gedeputeerde. Voor het eerst moet hij zich afzijdig houden in de campagne.

"Ik speel bewust geen rol in deze campagne, ik wil de nieuwe mensen niet in de weg zitten. Maar het is erg wennen. Ik zit 28 jaar in de provinciale politiek, en dan mag ik nu niks doen. Dat kan haast niet! Het is heel apart, zeker met mijn karakter, ik bemoei me graag met de dingen.

Bovendien, ik heb campagne altijd leuk gevonden, vooral het contact met mensen. Het is een soort thermometer. Niet dat we hier in een ivoren toren zitten, maar je hoort wat mensen beweegt, en de gedachten van politici zijn soms heel anders dan wat mensen op de markt zeggen. Bij ons, bij de SGP, spreek je ook in zaaltjes, en dat is verschrikkelijk leuk.

Ik vind het goed dat de SGP landelijk bij de partijen hoort die het kabinet gedogen. We moeten ons niet verliezen in popiejopieverhalen, we moeten verder en kunnen in deze tijd van economische crisis het kabinet niet wegsturen. Het gedogen is in onze partij onomstreden. Je wordt bij het beleid betrokken, maar je moet ook onafhankelijk blijven. Dat is zoeken naar de balans; je moet je positie wel kunnen blijven uitleggen.

In de peilingen staan we er goed voor, maar dat zijn peilingen. Vandaag is de dag van de waarheid. Vanavond ben ik op de uitslagenavond van de provincie. Omroep Zeeland heeft me gevraagd aan de discussietafel iets te zeggen over de uitslag. Dat doe ik graag. Zo blijf ik in het hoofdkwartier."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden