Zeker 74 doden na paniek in Manilla

(Novum/AP) - Tijdens een stormloop op de toegangspoort van een stadion bij de Filipijnse hoofdstad Manilla zijn zaterdagochtend honderden mensen onder de voet gelopen. Zeker 74 mensen kwamen om het leven en meer dan vijfhonderd raakten gewond, aldus de autoriteiten.

In het stadion zouden opnamen worden gemaakt voor een populaire spelletjesshow voor de televisie. Ongeveer dertigduizend mensen wachtten tot de poort zou opengaan om kaartjes te bemachtigen voor de 'Wowowee'-show, waarin prijzen in cash en natura waren te verdienen.

Overlevenden verklaarden dat de poort half openging en toen weer dicht, wat echter voor de mensen achteraan het sein was om naar voren te dringen. In de show werden prijzen vergeven van 1 miljoen peso (15.300 euro) in cash, of een volledig ingericht huis, een taxi of minibusje, een motorfietstaxi en losse geldprijzen van 230.000 peso (3.670 euro), voor arme Filipijnen enorme kapitalen.

De toegang tot de immens populaire show was gratis, maar voor de jubileumuitzending van zaterdag - de show werd een jaar geleden voor het eerst uitgezonden - gold dat alleen de eerste driehonderd gasten konden meedoen aan de spelletjes.

Neldren Catubig, een 30-jarige voormalige kelner die sinds vrijdag in de rij had gestaan, zei dat een touw waarmee de poort was dichtgebonden knapte, waarna mensen over elkaar heen buitelden en sommigen met hun benen vast kwamen te zitten in de railings van stalen hekken achter de poort, aldus Catubig.

De presentator van de show, de komiek Willie Revillame, was in tranen toen hij bekendmaakte dat de show was afgelast. "Ik kan het nog steeds niet geloven", zei hij. "U zult begrijpen dat het voor ons belangrijker is om te zorgen voor de mensen die hun ouders hebben verloren, om de gewonden en doden te bezoeken in het ziekenhuis. Neemt u het ons niet kwalijk, wij hebben dit niet gewild."

Het hoofd van het Rode Kruis, senator Richard Gordon, weet de tragedie aan een slechte organisatie. "Als je een grote toeloop verwacht, moet je ambulances en communicatiemiddelen klaar hebben staan. Je moet je voorbereiden op het ergste. Wij hebben veel mensen die wilden helpen, maar niet meteen naar binnen konden", zei hij.

Minister van volksgezondheid Francisco Duque zei dat 74 mensen waren omgekomen en 514 gewond geraakt. De meeste gewonden zijn inmiddels naar huis gestuurd, maar meer dan twaalf liggen nog met ernstige botbreuken, snijwonden en kneuzingen, of omdat zij in geestelijke shock verkeren in ziekenhuizen.

President Gloria Macapagal Arroyo droeg de autoriteiten op een onderzoek in te stellen en binnen 72 uur aan haar verslag uit te brengen van hun bevindingen. Presentator Revillame en de organiserende omroep ABS-CBN werden opgeroepen voor een verhoor op zondag.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden