Update

Zeker 41 dodelijke slachtoffers bij aanslag vliegveld Istanbul

Nabestaanden van Siddik Turgan, een douanier die om het leven kwam bij de aanslag op luchthaven Atatürk, dragen zijn kist tijdens de begrafenis. Beeld epa
Nabestaanden van Siddik Turgan, een douanier die om het leven kwam bij de aanslag op luchthaven Atatürk, dragen zijn kist tijdens de begrafenis.Beeld epa

Drie zelfmoordenaars hebben dinsdag bij een zware aanslag op de luchthaven Atatürk in Istanbul zeker 41 mensen omgebracht. Dat heeft de Turkse premier Yildirim verklaard. Onder de doden zijn tien buitenlanders. Er zijn geen aanwijzingen voor Nederlandse slachtoffers. 147 mensen raakten gewond.

Bewerkt door redactie

Volgens de Turkse premier is er vermoedelijk sprake geweest van drie aanvallers die eerst om zich heen schoten en zichzelf daarna hebben opgeblazen. Yildirim zei rond twee uur vannacht dat er aanwijzingen zijn dat de aanslag is gepleegd door terroristen van Islamitische Staat, en dat de daders per taxi naar de luchthaven waren gekomen.

De aanslag vond dinsdagavond rond kwart over negen plaats in de buurt van de ingang van de aankomsthal, dichtbij de plek van de eerste veiligheidscontrole. De politie zou nog schoten hebben afgevuurd om te proberen de verdachten 'te neutraliseren', aldus een Turkse functionaris eerder op de avond.

Oog in oog met schutter
De in Irak geboren journalist Steven Nabil was getuige van de aanslag. Zijn vrouw, met wie hij net op huwelijksreis was geweest, raakte gewond. "We stonden oog in oog met de aanvaller terwijl hij schoot", schrijft Nabil op Twitter. "We hadden het bijna niet overleefd."

Hij schrijft dat zijn vrouw in een café zat, terwijl hij op een andere verdieping wat eten ging halen. Toen hij schoten hoorde, rende hij snel naar zijn vrouw. "De terrorist kwam schietend op ons af." Nabil en zijn vrouw verstopten zich in een kast in een kapsalon. "Toen de kogels dichterbij kwamen omhelsde en kuste ik haar." Na drie kwartier verlieten ze hun schuilplaats. "Er lag over bloed."

Geen Nederlandse slachtoffers
Volgens de Turkse minister van justitie Bozdag zijn er 240 gewonden gevallen, van wie een klein aantal ernstig. Op foto's op sociale media waren meerdere gewonden te zien die op de grond binnen en buiten de terminals lagen.

Voor zover bekend zijn er geen Nederlanders onder de doden en gewonden van de aanslag op de luchthaven Atatürk bij Istanbul. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag noch de autoriteiten ter plaatse maken melding van Nederlandse slachtoffers. Een woordvoerster van het ministerie zei eerder dat het niet geheel uit te sluiten valt dat er toch Nederlanders slachtoffer zijn geworden van de aanslag. Het zou kunnen gaan om mensen met een dubbele nationaliteit.

Vluchten hervat
De luchthaven werd kort na de aanslag gesloten voor al het luchtverkeer. Een KLM-vlucht naar Istanbul keerde dinsdagavond terug naar Schiphol. De vluchten op Atatürk-airport, de derde luchthaven van Europa, zijn inmiddels hervat, zei premier Yildirim.

Het is zoveelste aanslag op Turkse bodem dit jaar. Bij de meest recente aanslag kwamen in het centrum van Istanbul elf mensen om het leven in de buurt van het toeristische district.

Vliegveld veilig maken
Hoe beveilig je een vliegveld? Die vraag werd gesteld na de aanslag op het Brusselse Zaventem. Meer veiligheidsringen? Veiligheidsexpert Hans Slaman was het daar niet mee eens. "In wat voor wereld willen we leven?"

null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS
Het vliegveld Ataturk in Istanbul op archiefbeeld. Beeld REUTERS
Het vliegveld Ataturk in Istanbul op archiefbeeld.Beeld REUTERS

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden