Update

Zeker 24 doden bij protest kopten in Caïro

Beeld afp

Bij een protest van enkele honderden kopten in de Egyptische hoofdstad Caïro zijn zondag zeker 24 doden gevallen en meer dan 200 gewonden. Dat meldde de staatstelevisie.

Volgens het persbureau AFP zijn 14 demonstranten onder de doden. Ook 3 militairen kwamen om. Volgens de staatstelevisie raakten ook tientallen agenten en militairen gewond.

De christenen protesteren tegen een aanval vorige week op een kerk in het zuidelijke provincie Aswan. Dat zou het werk zijn van radicale moslims. Ongeveer 10 procent van de 80 miljoen Egyptenaren is kopt. De kopten eisen het ontslag van de gouverneur van Aswan.

Bekogeld
Het protest begon vreedzaam, maar tijdens de mars werden de kopten bekogeld vanaf daken en balkons door buurtbewoners, meldde de Arabische nieuwszender al-Jazeera. Bij het gebouw van de staatstelevisie blokkeerden de kopten een doorgangsweg waarna de militaire politie ingreep.

Bij het geweld dat daarop volgde ging een aantal voertuigen van het leger in vlammen op. Demonstranten gooiden met brandbommen. Ook waren er schoten te horen.

De woede van de kopten is sinds de val van president Hosni Mubarak in februari gegroeid. Volgens de christenen treedt de regerende militaire raad onvoldoende op tegen moslims die kopten en hun kerken aanvallen.

De Koptische Kerk in Egypte
Volgens de overlevering bracht bijna 2000 jaar geleden de evangelist Marcus het christendom naar Egypte, dat toen nog deel uitmaakte van het Romeinse Rijk.

De christenen werden geleid door de patriarch van Alexandrië, die zich op het Concilie van Chalcedon in 451 tegen de heersende opvattingen binnen de kerk keerde. Deze afwijzing ligt aan de basis van de Koptische Kerk in Egypte, die zich uiteindelijk ontwikkelde tot een nationale kerk met geheel eigen spirituele opvattingen en kenmerken.

Na de verovering van Egypte door de Arabieren behielden de kopten hun identiteit. Hun naam komt voort uit een verbastering van het Grieks woord 'aigyptios', waarmee de Arabische veroveraars van Egypte alle christenen aanduidden die in dat gebied woonden. Door bekeringen en vervolgingen door de eeuwen heen is hun aantal sterk afgenomen. Er zijn nu tussen de zeven en acht miljoen kopten, op een totale bevolking van ongeveer 83 miljoen.

De kopten gebruiken het Arabisch als voertaal, maar binnen de kerk spreekt men koptisch, dat is afgeleid van het vroegere Egyptisch. Als orthodoxe christenen hanteren de kopten de juliaanse kalender, die ruim twee weken achterloopt op de westerse, gregoriaanse tijdrekening. De kopten vieren daarom op 7 januari het kerstfeest.

De afgelopen jaren is de spanning tussen moslims en kopten toegenomen. Kopten klagen over discriminatie door de overheid en bedreigingen en aanvallen door radicale moslims. Het aantal gewelddadige incidenten groeide. In de meeste gevallen werd niemand vervolgd. Bij een bomaanslag op een kerk in Alexandrië in januari kwamen meer dan twintig kopten om. De autoriteiten gaven de schuld aan buitenlanders.

Beeld AFP
Beeld afp
Beeld epa
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden