LiveblogSituatie Afghanistan

Zeker 17.000 Afghanen wachten op Duitse bases op vlucht naar VS

De eerste bus met Afghaanse vluchtelingen arriveert bij tijdelijk asielzoekerscentrum Heumensoord. Het opvangkamp gaat tussen de 750 en 1000 vluchtelingen uit Afghanistan huisvesten. ANP ROB ENGELAAR Beeld ANP
De eerste bus met Afghaanse vluchtelingen arriveert bij tijdelijk asielzoekerscentrum Heumensoord. Het opvangkamp gaat tussen de 750 en 1000 vluchtelingen uit Afghanistan huisvesten. ANP ROB ENGELAARBeeld ANP

De Taliban hebben de macht gegrepen in heel Afghanistan. In dit liveblog houden we u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Lees ook onze andere verhalen over Afghanistan

* Nu de Taliban de macht hebben over Afghanistan, vrezen vele Afghanen een terugkeer naar het ultra-strenge regime van twintig jaar geleden. Verslaggever Arjen van der Ziel reisde eind 1997 door het land en beschrijft in dit verhaal wat hij hoorde en zag.

* Het kabinet is er duidelijk over: de Nederlandse inspanningen in Afghanistan hebben verschil gemaakt in het leven van de Afghanen. Toch verdient de vraag of de Navo-missies nut hadden een genuanceerder antwoord, vinden onderzoekers.

* Afghanen wachten in spanning af wat de Taliban gaan doen nu ze de macht hebben. Vooral in provinciesteden worden de teugels al aangetrokken. “De Taliban zeggen één ding tegen de media in Kaboel en doen wat anders in de rest van het land. Ik kan ze onmogelijk vertrouwen.”

* Welke landen zullen het nieuwe regime in Afghanistan erkennen als de Taliban mogelijk deze week al hun emiraat uitroepen? De VS moeten niets weten van de Taliban, maar onder meer China, Rusland en Pakistan denken daar anders over.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden