Zeker 168 doden door paniek onder Indiase pelgrims

Er zijn ten minste 168 doden en 100 gewonden gevallen toen een menigte in paniek raakte bij een hindoetempel in de stad Jodhpur in Rajasthan, in het westen van India. Daar zijn zo’n 25.000 pelgrims bijeen om het begin te vieren van Navratra, een van de belangrijkste hindoefestivals van het jaar.

Tijdens de beklimming van de steile helling die naar de Chamunda-tempel leidt, viel een aantal mensen, zegt een fotograaf van Reuters die bij de tempel aanwezig was. Ook stortte er een barricade in, die de mannen scheidde van de vrouwen en kinderen. Volgens andere ooggetuigen begon de paniek, toen de autoriteiten pelgrims tegenhielden om plaats te maken voor een hoogwaardigheidsbekleder. Weer anderen spreken van een bommelding. Er volgt een officieel onderzoek naar de precieze oorzaak, liet de minister Gulab Chand Kataria van binnenlandse zaken van Rajasthan weten.

Sterfgevallen door paniek in massa’s komen vaker voor in India, en zeker bij tempels die de grote toestroom aan mensen vaak niet kunnen verwerken. In augustus stierven 145 mensen, toen geruchten over een aardverschuiving paniek veroorzaakten op een bergpad bij de Naina Devi tempel, in de deelstaat Himachal Pradesh in het noorden van India. In januari 2005 kwamen meer dan 265 pelgrims om het leven bij de afgelegen Kalubai tempel in de deelstaat Maharashtra.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden