Zeist: Bijna niemand was nog vaste klant bij V&D

De felrode stickers met '70 procent korting' prijken nog op de etalageruiten. Binnen poppen met skikleding naast een display. Het rolluik naar beneden, de lichten uit. 'Wegens omstandigheden zijn wij gesloten', meldt het briefje op de deur.

Aan de overkant van de V&D-vestiging in Zeist maakt de 70-jarige Gerard Ker foto's van het pand. "Voor mijn archief", zegt hij wijzend naar zijn camera. "Het is toch doodzonde dat de V&D hier verdwijnt. Een verlies. Heel verdrietig voor die loyale medewerkers."

In de jaren zestig, zeventig kwam de geboren en getogen Zeistenaar regelmatig bij het warenhuis. "Maar als je ouder wordt heb je minder spullen nodig." Hoofdschuddend: "De doodsteek voor ons centrum, al die leegstand. Veel winkels zijn de afgelopen jaren gesloten."

Voor Zeist, een rijke gemeente met bijna 62.000 inwoners, is het de zoveelste winkel die sluit. Het centrum laat tal van veel lege panden zien, sommige tijdelijk gevuld door pop-upstores of discountwinkels. De Schoenenreus, DA-drogist, Miss Etam en damesmodewinkel Promiss verdwenen. Het failliete Scapino en Manfield volgen binnenkort, is de overtuiging.

"Winkels gaan failliet maar nieuwe ondernemers staan weer op", is de positieve noot van Sander Jansen (VVD), wethouder economie in Zeist. Hij spreekt over 10 procent leegstand. Het gemiddelde ligt in Nederland op 9 procent, aldus het Planbureau voor de Leefomgeving.

Eerst wil hij zeggen dat het sluiten van de V&D 'een verlies voor het centrum' is en 'erg vervelend voor de 150 medewerkers'. Dan: "Wij zijn op zoek naar een nieuwe, passende invulling." Toen vorig jaar duidelijk werd dat de V&D in zwaar weer verkeerde is de wethouder direct met de eigenaar van het pand, Breevast BV, om de tafel gaan zitten. Hoe een nieuwe invulling er moet gaan uitzien, weet hij niet. Wel: "Wij werken keihard aan een bruisend centrum." Een gemeentelijke investering van vier miljoen euro moet daarbij gaan helpen.

Norbert Jansen van ondernemersvereniging Zakelijk Zeist Onderneemt! zegt dat het sluiten van V&D de winkeliers nog meer bewust maakt van het belang om in Zeist samen aan een levendig centrum te werken. Hij leidt de regiegroep Centrum waar ondernemers, vastgoedbedrijven, de gemeente en projectontwikkelaars in zitten. "Het duurde even maar alle partijen hebben elkaar nu gevonden." Binnen die regiegroep wordt besproken hoe het anders moet. "We proberen ondernemers uit te dagen. Anders te laten denken." Zo delen een boekenwinkel en een schildersbedrijf nu, tot ieders tevredenheid, samen een pand.

Nieuwe winkels zoeken Zeist ook op, zegt wethouder Jansen. Neem de Spaanse modewinkel Mango, die in april opent. "Dat Mango kiest voor Zeist, zegt veel." Om ondernemers te stimuleren werkt de gemeente mee aan een pilot van Platform31, de kennis- en netwerkorganisatie voor stedelijke en regionale ontwikkeling, waarbij ondernemers meer ruimte krijgen en minder regeldruk, zodat ze kunnen inspelen op de ontwikkeling van de behoefte van klanten. Jansen. "De urgentie voor het levendig maken van Zeist is er dus wel."

De V&D zal gemist worden in Zeist, blijkt uit een rondgang door het centrum gisterochtend. Al zijn er maar weinig mensen die zeggen dat ze er veel kochten. "Ik at er wel eens een broodje, maar verder niet. Ik vond het aanbod maar niks, en goedkoop was het er ook niet", aldus Henny van Spanje (60). "Voor het aangezicht is het wel jammer natuurlijk."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden