Zeilschip Ockels tot zinken gebracht

Ellis Ellenbroek

groningen – Een aanval op een symbool van duurzaamheid, zo typeert de Groningse burgemeester Peter Rehwinkel het tot zinken brengen van de Ecolution-84, het zeilschip van Wubbo Ockels. Rehwinkel houdt ernstig rekening met een doelgerichte actie, uit de koker van mensen die zich niet kunnen vinden in de duurzaamheidsopvattingen van de oud-astronaut.

Ockels’ gloednieuwe luxe zeilschip werd woensdagochtend gezonken aangetroffen door personeel van de werf No Limit Ships in Groningen, waar het vaartuig werd gebouwd. Het schip bleek de nacht ervoor lek gestoken. Dankzij het lage water in het Reitdiep verdween het vaartuig niet volledig onder water.

Gistermiddag lag de Ecolution weer tamelijk recht. Het schip was leeggepompt en alleen toegankelijk voor politie en schade-experts. De politie deed buurt- en sporenonderzoek.

Hoe groot de schade aan de voor tweeënhalf miljoen verzekerde Ecolution is, valt nog niet te zeggen. Ockels doet vandaag aangifte bij de politie. Ook geeft hij een persconferentie op de werf.

Ockels laat weten dat vooral de schade binnenin het schip groot is. De Ecolution-84 zit vol innovatieve technologie, zodat het schip zijn eigen energie kan opwekken. De oud-astronaut looft een beloning van vijfduizend euro uit voor de gouden tip. Hij wil vooral weten waarom anderen het op zijn schip hadden voorzien, wie het lek staken interesseert hem minder.

Ondernemer Ruud Koornstra verdubbelt de beloning. Ockels en Koornstra waren dit jaar respectievelijk nummer twee en vijf in de Duurzame 100-lijst van Trouw. Allebei dragen ze een opvallende boodschap uit, die veel criticasters kent: een duurzame wereld kan hand-in-hand gaan met luxe en genieten.

„Ik steun mijn vriend en medestrijder”, zei Koornstra, die direct aan een aanslag moest denken. „Beelden van de Rainbow Warrior van Greenpeace gingen door me heen. Dat schip werd in 1985 door de Franse geheime dienst aangevallen, de toenmalige Franse president Mitterand bleek daar later opdracht voor te hebben gegeven.”

De Ecolution-84 is de droomboot van Wubbo Ockels en zijn vrouw. De hoogleraar natuurkunde in Delft, die na zijn ruimtereis in 1985 met tal van duurzame vindingen kwam, ontwierp het 25 meter lange luxejacht zelf. Burgemeester Rehwinkel doopte de boot in augustus. Het echtpaar Ockels zou na Wubbo’s emeritaat gaan reizen met de Ecolution, onderweg zou Ockels aan duurzaamheidsprojecten werken.

Het zeilschip was eerder dit jaar al te zien op Sail 2010 in Amsterdam.

Het buurtonderzoek heeft enkele tips opgeleverd, liet de Groningse politie gisteravond weten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden