Zeiler Nicholas Heiner kwam 18 kilo aan om zwaardere boot te kunnen temmen

Nicholas Heiner (voorgrond) in actie op het EK Finn voor de kust van Cadiz. Beeld Robert-Deaves
Nicholas Heiner (voorgrond) in actie op het EK Finn voor de kust van Cadiz.Beeld Robert-Deaves

Om de overstap van de Laser naar de grotere Finn te maken, moest Nicholas Heiner flink wat zwaarder worden. Achttien kilo later gaat hij aan de leiding bij het EK in Spanje. 'Dit is puur power.'

Fred Buddenberg

Na acht races op het Europees kampioenschap in de Finnklasse voor de kust van Cadiz voert Nicholas Heiner het klassement aan. Best opvallend, want de zeiler uit Enkhuizen maakte pas begin vorig jaar de overstap van de Laser naar de Finn. Op zoek naar een nieuwe uitdaging moest hij een verbond sluiten met voedsel, halters en de weegschaal. Een zeiler van 78 kilo heeft immers niets te zoeken in de Finn.

Vet

Bij de opening van het internationale zeilseizoen deze week in de baai van het Spaanse Cadiz weegt de 28-jarige Heiner 96 kilo, achttien kilo meer dan anderhalf jaar geleden. En die gewichtstoename werd niet veroorzaakt door een dieet van bier en hamburgers. "Nee", lacht Heiner door de telefoon, "het kwam inderdaad niet door McDonald's."

Om zich tot een Finnzeiler te transformeren bezocht Heiner vaak de sportschool, met het heffen van gewichten als favoriete bezigheid. Maar hij moest ook flink bij-eten. Vooral veel eieren, steaks, kip en proteïneshakes. "Helaas komen er niet alleen spieren bij, jammer genoeg ook wat vet. Maar het is nu eenmaal zo en dat wist ik toen ik de overstap maakte."

Het is onderdeel van de nieuwe uitdaging. Fysieke kracht en extra kilo's zijn hard nodig om een zware boot als de Finn te kunnen beteugelen. Heiner neemt het voor lief, al moet hij in alle eerlijkheid toegeven dat niet iedereen in zijn omgeving gecharmeerd is van zijn nieuwe torso. Weer lachend: "Mijn vriendin zegt wel: ik had toch liever de Nicholas met het Lasergewicht. Mijn sixpack is ondertussen een vaatje bier geworden."

Kracht

Het is voor de goede zaak, want varen in de Finn vergt enorm veel fysieke kracht. De boot is groter en bijna twee keer zo zwaar als de Laser en heeft ruim drie vierkante meter zeil meer. Heiner: "Dit is puur power. Er zijn meer krachten waar je tegen moet vechten. Hoe groter en sterker je zelf bent, hoe makkelijker het is om tegenkracht te leveren. Het is een serieus beest, als je niet sterk bent gaat hij zo met je aan de haal, zeker met de grote golven die we hier hebben."

Het lichaam wordt zwaar op de pr0ef gesteld in de Finn. Tijdens de races zit de hartslag voortdurend tegen de 180 aan en terug op de kade zijn de benen stijf en woekert de kramp door alle spieren in het geteisterde lijf. "De fysio's hebben hier hun handen vol", zegt Heiner. En er moet veel worden gegeten, want op een zeildag worden zo'n 6000 calorieën verbruikt.

Gisteren werd Heiner twaalfde in de zevende race en vierde in de achtste. Met die klasseringen behield hij de leiding in het klassement die de Noord-Hollander al sinds de eerste dag van de Europese titelstrijd aanvoert. Vandaag staan er twee races op het programma en morgen is de medalrace. Vooraf had Heiner ingezet op de topvijf, maar een medaille zit er zeker in.

Energie

Waar Heiner eigenlijk nog een groentje is in de Finn, daar heeft hij in ruim een seizoen al een aardige erelijst opgebouwd. Op de wereldbekerwedstrijd van vorig jaar in Hyères veroverde hij zilver en op het WK in Hongarije werd hij derde. Verbaasd over die prestaties is hij eigenlijk niet. "Ik weet dat ik kan racen, dat heb ik in de Laser ook laten zien. Dat ik hier op dit EK weer op kop ga, laat zien dat een nieuwe uitdaging veel energie levert."

Het mislopen van de Spelen in Rio speelde ook een rol om van boot te veranderen. Heiner had met de wereldtitel in 2014 voldaan aan de eisen, maar uiteindelijk mocht Rutger van Schaardenburg Nederland in Rio vertegenwoordigen in de Laser. In 2020 in Tokio hoopt Heiner in de voetsporen te treden van vader Roy, in 1996 in Atlanta winnaar van olympisch brons in de Finn.

"Het absolute doel is goud, maar ik zal met elke medaille blij zijn. We moeten ook redelijk blijven. We kunnen ons dit jaar via het WK in Denemarken en het olympisch testevent in Tokio al kwalificeren voor de Spelen. Dat is het doel en daarna kunnen we ons volledig focussen op Tokio."

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden