Zegenen of inzegenen?

huwelijk | Kan een huwelijk tussen mannen ook worden ingezegend? De Protestantse Kerk gaat er weer over praten.

NICO DE FIJTER en REDACTIE RELIGIE EN FILOSOFIE

De Protestantse Kerk in Nederland (PKN) zet het homohuwelijk opnieuw op de agenda. De synode - het landelijk bestuur van de kerk - vindt het daar de hoogste tijd voor, zo bleek de afgelopen dagen tijdens de halfjaarlijkse vergadering. Wat overigens niet per se betekent dat het homohuwelijk in de kerk gelijk zal worden gesteld aan het heterohuwelijk.

In de lange aanloop naar de totstandkoming van de Protestantse Kerk in 2004 - de PKN is een fusie van de hervormde, gereformeerde en evangelisch-lutherse kerk - is er uitgebreid over het huwelijk gedebatteerd. De uitkomst van dat debat was dat het plaatselijke kerken vrij staat om 'andere levensverbintenissen dan een huwelijk van man en vrouw' te zegenen. Zo staat het nu in de PKN-kerkorde - zeg maar: het wetboek van de kerk. Het huwelijk van man en vrouw kan in de kerk worden ingezegend.

Wat in de praktijk dat voorvoegsel 'in' voor verschil maakt, is niet echt duidelijk. Het ging er indertijd vooral om dát er een verschil werd aangebracht. Vanouds wordt bij kerkelijke huwelijken het woord 'inzegenen' gebruikt. Dat er voor 'andere levensverbintenissen' een net iets ander woord is, maakt duidelijk dat het homohuwelijk in de Protestantse Kerk niet dezelfde status heeft als het heterohuwelijk. Dat was voor het behoudende deel van de protestantse gelovigen in de aanloop naar de kerkfusie erg belangrijk.

Het wordt tijd voor verandering, vindt een deel van de synode nu. Op de vraag tijdens de synodevergadering aan de leden of er behoefte is om het gesprek over het homohuwelijk in de kerk opnieuw te voeren, gingen veel vingers de lucht in. Dat betekent overigens niet dat al die synodeleden vinden dat de kerkregels over het huwelijk moeten veranderen.

De Protestantse Kerk is een zeer diverse kerk. Aan de behoudende, orthodoxe kant staan maar weinig gelovigen te wachten op een kerkelijke opwaardering van het homohuwelijk. Het zegenen van homohuwelijken is in de meeste plaatselijke kerken van behoudende signatuur momenteel niet aan de orde. Aan de vrijzinnige kant van de kerk wordt stukken liberaler gedacht.

Vlak voor zijn afscheid als voorman van de Protestantse Kerk, kort voor de zomer, zei Arjan Plaisier nog dat het misschien beter is om het gesprek over homoseksualiteit maar niet meer te voeren: dat zou slechts tot een breuk in de kerk leiden. Aan zijn opvolger, René de Reuver, nu de taak om in dat gesprek het voortouw te nemen. De uitkomst daarvan laat zich moeilijk voorspellen, maar dat het geen eenvoudig gesprek zal worden, staat wel vast.

undefined

Synode hervormt de kerkorganisatie

De Protestantse Kerk wil graag hervormen: minder regels, eenvoudiger structuur, minder vergaderen, meer focus op de inhoud. Zodat de kerk in tijden van krimp veel makkelijker kan vernieuwen.

Van 75 classes (regionale vergaderingen) gaat de kerk terug naar elf, besloot de synode na stevig beraad. Aan het hoofd van elke classis komt een classispredikant. Ook over de taken en bevoegdheden van die predikant - die de titel 'bisschop' leek te krijgen, maar daar durfden de kerkbestuurders uiteindelijk toch niet aan - werd langdurig vergaderd. De wijzigingen moeten in januari 2018 gerealiseerd zijn.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden