Zegeltjes plakken voor kunst

Nederlanders sparen graag zegeltjes bij de supermarkt. Is het niet voor een boodschappenpakket dan wel voor handdoeken of ovenschalen. Bij Albert Heijn in de Dordtse Wielwijk kun je sparen voor kunst.

„Nee, ik hoef die zegels niet. Da’s niks voor mij”, reageert een vrouw als de caissière vraagt of ze zegels wil om te sparen voor een theaterabonnement of een kunstwerk aan de muur. „Ik heb liever iets nuttigs.”

Er zijn veel meer klanten deze maandagochtend in het filiaal van Albert Heijn op het Admiraalsplein in Wielwijk in Dordrecht die geen ’kunstzegeltjes’ willen. „Maar het kan best leuk zijn om eens naar het theater te gaan”, prijst een caissière de spaaractie aan. Sommigen accepteren de zegels wel, maar willen thuis eerst de folder lezen die ze erbij krijgen.

Cees van der Poel, leider van het AH-filiaal die de actie verzon, kan zich voorstellen dat zijn klanten uit Wielwijk, waar weinig hoogopgeleiden wonen en 35 procent een niet-westerse allochtoon is, „niks hebben met kunst, wat trouwens ook voor mezelf geldt”. Jarenlang stond de wijk negatief in de schijnwerpers. De laatste jaren zijn miljoenen geïnvesteerd om de leefbaarheid te vergroten. Met deze spaaractie wil Van der Poel positieve aandacht vragen voor de wijk. „Daar heb ik als ondernemer natuurlijk ook belang bij. Maar ik vind het ook belangrijk om mijn klanten nu eens voor iets anders te laten sparen. Zelfs als er maar 20 mensen een kunstwerk aan de muur hangen of maar 30 man uit deze wijk naar het theater gaan, ben ik tevreden.” En dat is hij natuurlijk ook, geeft hij volmondig toe, als kunstliefhebbers uit andere delen van de stad nu hun boodschappen gaan halen in Wielwijk.

De Dordtse cultuurwethouder Hans Spigt, die gisteren de eerste zegels voor een klant op de spaarkaart plakte, erkent dat het moeilijk is om nieuwe groepen te interesseren voor kunst. „Je kunt mensen niet dwingen, maar wel proberen ze te verleiden. Daarom is dit initiatief zo leuk.” De gemeente steunt de actie door van elke tien zegels er één voor haar rekening te nemen. Klanten krijgen bij vijftien euro aan boodschappen een zegel. Met drie volle spaarkaarten (dertig zegels) en bijbetaling van 9,95 euro kunnen ze een jaar lang kunst lenen bij de kunstuitleen of kiezen voor een theaterabonnement met vier speciaal geselecteerde voorstellingen.

De Toneelwinkel, die al jaren toneel maakt met wijkbewoners, geeft vooraf uitleg over de voorstellingen, waarna men gezamenlijk met de bus naar de schouwburg rijdt. „Scheelt ook weer parkeergeld”, zegt Van der Poel.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden