Zege zonder glans wekt de woede van Heracles-coach Wormuth

Kuwas (derde van links) geeft Emmen-doelman Scherpen het nakijken: 1-0 voor Heracles. Beeld ANP Pro Shots
Kuwas (derde van links) geeft Emmen-doelman Scherpen het nakijken: 1-0 voor Heracles.Beeld ANP Pro Shots

Frank Wormuth, de Duitse trainer van Heracles, was ontstemd over het spel van zijn ploeg tegen Emmen. 'Die derde goal komt wel, dachten ze. Fout. Zo werk het niet.'

Jan-Cees Butter

Zijn toehoorders kijken ietwat verbaasd. Frank Wormuth (57), trainer van Heracles Almelo, zegt het toch echt na de fortuinlijke zege op FC Emmen (2-1). "Het wordt tijd dat we weer eens een wedstrijd verliezen."

Verliezen deed Heracles dit seizoen pas één keer, waardoor de Almeloërs knap vierde staan in de eredivisie. Maar de manier waarop Heracles de vijfde seizoenszege behaalt, bevalt Wormuth allerminst. Van felicitaties wil de Duitser niets weten als scheidsrechter Makkelie zondagmiddag het bevrijdende eindsignaal geeft. Wormuth is ontstemd. Hij houdt de handen voor zijn oren, schudt zijn hoofd en beent - zonder zijn assistenten en spelers te feliciteren - richting de catacomben van het Polman Stadion.

"Ik ben ook maar een mens", verontschuldigt Wormuth zich na de persconferentie. "Soms moet de frustratie er even uit. Ik ben naar de kleedkamer gegaan en heb opgeschreven wat ik heb gezien", verklaart hij zijn abrupte aftocht, terwijl Wormuth ontspannen tegen een witte pilaar leunt.

'Ook met het hoofd'

Wat er misging bij Heracles? "Deze wedstrijd heeft weer eens bewezen dat voetbal niet alleen met de voeten wordt gespeeld", zegt Wormuth na afloop. "Voetbal wordt óók gespeeld met het hoofd. Na de 2-0 ging het mis. Die derde goal komt wel, dachten ze. Fout. Zo werkt het niet in het voetbal."

Na de bliksemstart van Heracles, dat binnen tien minuten twee keer scoorde via Kuwas en Peterson, ontbreekt het de thuisclub aan scherpte en concentratie, ziet Wormuth. Emmen komt nog terug door een benutte strafschop van aanvoerder Jansen, maar mede dankzij uitstekend keeperswerk van Blaswich en een portie geluk blijven de Heraclieden ternauwernood overeind.

Het publiek, verwend geraakt door de attractieve speelwijze tijdens de eerdere thuiswedstrijden dit seizoen, reageert koeltjes op de benauwde zege van Heracles. Terecht, meent Wormuth. Van Heracles mag meer verwacht worden dan alleen een goede eerste twintig minuten. "Ik wil niet winnen dankzij geluk, ik wil winnen met goed voetbal", stelt hij.

Wormuth, sinds dit seizoen opvolger van John Stegeman (naar Go Ahead Eagles), maakt vooralsnog veel indruk in Almelo. De Duitser, die zijn carrière begon als assistent van de huidige Duitse bondscoach Joachim Löw (destijds bij Fenerbahçe), was de afgelopen tien jaar verantwoordelijk voor de opleiding van coaches bij de Duitse voetbalbond.

Didactisch vermogen

Mark-Jan Fledderus, technisch manager bij Heracles, kan zich de presentatie van Wormuth begin dit jaar nog goed herinneren. Die was indrukwekkend. Wormuth wist alle namen van de spelers, gaf als docent blijk van zijn didactisch vermogen en zette helder uiteen wat zijn voetbalvisie inhoudt. "We wilden voetbal meer als vak gaan beleven en nóg professioneler met onze sport omgaan", verklaart Fledderus de keuze voor Wormuth. "Dat zie je terug in onze trainingen. Toen ik nog speelde, trainden we vaak om half elf en om half drie. We vonden dat er te weinig rust zat tussen de trainingen. Nu trainen we om tien uur 's ochtends en vier uur 's middags, waarbij spelers tussendoor naar huis kunnen. Ze maken langere dagen, maar dit is wel beter, vinden we."

Dat beaamt aanvoerder Tim Breukers. Onder Wormuth wordt er langer en meer op tactiek getraind. "We hebben veel meer trainingsuren dan ik gewend ben", vertelt Breukers. "Het is alleen maar herhalen, herhalen en herhalen. De trainer vindt: als je het herhaalt, dan krijg je het in je hoofd en als je het in je hoofd hebt, dan gaat het automatisch. Jongens hoeven nu minder na te denken, waardoor ze automatisch de goede keuzes maken."

Wormuth lacht als hem gevraagd wordt naar het waarom van al die tactische trainingen. "Voetbal ís tactiek", benadrukt de Berlijner. "Op het hoogste niveau hebben zo'n beetje alle spelers hetzelfde niveau, dus dan ga je zoeken naar waar je het verschil kan maken. Dat is wat we proberen." Voorlopig met succes bij Heracles Almelo.

Heracles - Emmen 2-1 (2-0). 6. Kuwas 1-0, 7. Peterson 2-0, 68. Jansen 2-1 (strafschop). Scheidsrechter: Makkelie. Toeschouwers: 10.217. Geel: Kuwas, Van Nieff (Heracles), A. Jansen, Siekman (Emmen).

Heracles: Blaswich; Breukers, Rossmann, Van den Buijs, Van Hintum; Duarte, Osman, Merkel (47. Van Nieff), Peterson (75. Dos Santos); Dalmau (58. Vermeij), Kuwas.

Emmen: Scherpen; Klok, Veendorp, Bakker, Cavlan; Bannink, Bijl, Ben Moussa, Niemeijer (41. Arias); Slagveer (84. Siekman), Jansen.

Lukkien: We hadden gelijkmaker verdiend

Dick Lukkien, trainer van Emmen, sprak van een wedstrijd met twee gezichten in Almelo. "In het begin werden we compleet onder de voet gelopen", vond hij. "Hoe we de duels ingingen was soms van een kinderlijk niveau. De twee tegengoals waren daarvoor exemplarisch." In de tweede helft herstelde zijn elftal zich. "In de rust heb ik gezegd: 'Gooi de schroom van je af en ga voetballen naar je kunnen.' Dat hebben we gedaan. We hadden minimaal de gelijkmaker verdiend."

Analyses en meer wedstrijdverslagen leest u hier.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden