Zege Wijdenbosch bij verkiezingen in Suriname leidt val van Lachmon in

Van onze verslaggevers PARAMARIBO, DEN HAAG - Ontgoocheld door de overwinning van Jules Wijdenbosch bij de presidentsverkiezingen, heeft de voorzitter van het Surinaamse parlement, Jagernath Lachmon, de handdoek in de ring gegooid.

Lachmon blijft als lid van de hindoestaanse VHP in de politiek actief. “Als ik als voorzitter niet de gewenste steun heb in het parlement, ga ik na vervulling van enkele plichten weg om met opgeheven hoofd in de oppositiebanken plaats te nemen”, zei hij gisteren.

Lachmon is teleurgesteld over de overwinning van Jules Wijdenbosch bij de presidentsverkiezingen. Deze versloeg de eergisteren tijdens de Verenigde Volksvergadering, de vergadering van alle parlementariërs en regionale volksvertegenwoordigers, de zittende president Ronald Venetiaan, die de steun van Lachmon had. Wijdenbosch was de kandidaat van de Nationale Democratische Partij (NDP) van Desi Bouterse en dissidenten uit Lachmons VHP, die begin augustus de Beweging voor Vrijheid en Democratie (BVD) oprichtten. Vooral de BVD heeft zich schuldig gemaakt aan omkooppraktijken om VHP'ers aan de zijde van Wijdenbosch te krijgen en hem, Lachmon, een klap toe te brengen, zei de nestor van de Surinaamse politiek.

De verslagen president Venetiaan noemde de verkiezing van zijn rivaal Wijdenbosch tot het nieuwe staatshoofd van Suriname “een tegenslag voor het volk”. Venetiaan, die zijn nederlaag gisteren vrij kalm accepteerde, bedankte zijn aanhang die hem in de afgelopen roerige periode tot het bittere einde steunde. De president, die uiterlijk 16 september zijn ambtsketen moet overdragen, kon aanvankelijk rekenen op een stevige basis voor herverkiezing in de Verenigde Volksvergadering.

Naarmate de verschuivingen op het landelijke politieke podium verhevigden en de campagne verder vervuilde, besloten steeds meer regionale volksvertegenwoordigers om donderdag niet gedisciplineerd te stemmen. “Ik heb die oude schoen weggegooid”, verzuchte een ressortsraadslid van de nog regerende SPA uit het district Nickerie, nadat ze haar stembiljet in een van de twee grote bussen had gedeponeerd.

- Vervolg op pagina 5

'Bosje' bleef op 'Vene' steeds streepjes voor Vervolg van pagina 1

Wijdenbosch, die in de politieke verhoudingen van na de verkiezingen van 23 mei geen schijn van kans zou maken in de volksvergadering, wist uiteindelijk 31 kiesmannen- en vrouwen meer achter zich te krijgen dan Venetiaan, die 407 van de 848 stemmen behaalde.

Het stuk voor stuk voorlezen van de stembiljetten donderdag in de Anthony Nesty-sporthal vormde de zinderende ontknoping van marathon-thriller die de hele dag duurde. Koortsachtig werd geturfd, op de tribunes en op de vloer, waar de volksvertegenwoordigers een lange tafels per district zaten opgesteld. Steeds was het aantal streepjes achter 'Bosje' groter dan dat achter 'Vene'. Parlementsvoorzitter Lachmon kon de spanning nauwelijks verdragen. Hoog op een podium, alleen aan een grote tafel, hoorde hij ineengedoken, het hoofd in de handen, hoe beneden hem de voorzitter van het kiesbureau Otmar Rodger de naam van Wijenbosch net iets vaker uitsprak dan die van Venetiaan.

NDP-voorzitter Desi Bouterse omhelsde kort daarna zijn nieuwe partners in het machtscentrum: de uit het Nieuw Front overgelopen KTPI-leider Willy Soemita, die in de eerste periode Bouterse nog in de gevangenis werd gegooid, en de steenrijke zakenman Atta Mungra, aanvoerder van de BVD-VHP, de dissidente beweging in de VHP van Lachmon.

De pas-gekozen president herhaalde in een eerste reactie zijn voornemen om snel een regering te vormen. De 55-jarige Wijdenbosch wil in een honderd-dagen-actieplan snel de ergste nood ledigen. Hij verwacht daarvoor dat de krappe meerderheidssteun die hij nu in De Nationale Assemblee geniet, snel uitgebreid wordt nu de nieuwe verhoudingen op tafel liggen.

De Nederlandse regering kiest voorlopig voor een afwachtende houding en wil de verkiezing van Wijdenbosch niet meteen veroordelen, zoals de VVD bij monde van kamerlid Weisglas deed. Premier Kok zei gisteravond na afloop van het kabinetsberaad geen snel oordeel te willen vellen. “Veel hangt af van hoe de nieuwe regering in Paramaribo er uit gaat zien”. aldus Kok.

De nieuwe Surinaamse president reageerde laconiek op de lauwe tot negatieve reacties uit Den Haag. “Het doet er niet zoveel toe hoe Nederland de nieuwe regering beoordeelt. Het Surinaamse volk zal het belangrijkste oordeel moeten vellen”, zei Wijdenbosch.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden