Zege Spakenburg uit toeval geboren

De complimenten waren voor Sparta, de punten voor Spakenburg. De magere overwinning (1-0) bracht de 'blauwen' bovendien op de eerste plaats in de hoofdklasse B.

Loek Laurman

Weinig zaken van Spakenburgse zijde waren het vermelden waard. In de verdediging werd voornamelijk afgewacht en dus ruimte weggegeven, waardoor Creutzberg en Van der Nooij zover teruggedrongen werden, dat zij op het middenveld nauwelijks aan enige aanvalsopbouw toekwamen. Het zegt eigenlijk genoeg, dat De Feijter, zowel in zijn doel als ver daar buiten, alle gelegenheid kreeg om op te vallen.

En dan was er nog dat gelukkige doelpunt, halverwege de tweede helft. Producent was Van der Nooij. De afstand tussen linkerzijlijn en het doel bedroeg minstens vijfendertig meter. Het schot was laag en hard. De bal raakte nog even de grond en in de korte hoek voegde Onland er nog wat grabbelwerk aan toe. Kortom, geen zege om prat op te gaan.

Voor Sparta dus een nederlaag uit pech geboren, al hebben de Spartanen het onheil ook wel een beetje over zichzelf afgeroepen. Ze vergaten te scoren op de momenten dat ze daar alle kans toe hadden. In de eerste negen wedstrijden vormde de afronding van dat aardige voetbal nog geen probleem. Toen was Van Nijhuis nog op schot. Tien treffers staan er achter zijn naam, goed voor een hoge klassering op de lijst van topscorers. Een gedeelde derde plaats achter Van Meegdenburg (Bennekom) en Kandhai (Beursbengels), die beiden elf keer doel troffen. Zaterdag sprong de beste schutter van Nijkerk vooral voor rust wat slordig om met de mogelijkheden die zich voordeden. In de tweede helft moest hij zich redden zonder de ondersteuning van de snelle en behendige Van Veldhuizen.

Na de toevalstreffer verloren de Spartanen ook de greep op de wedstrijd. Door enkele arbitrale beslissingen die wat ongelukkig uitpakten, ging die in enkele minuten tijd zelfs definitief verloren. Alle gele kaarten (vijf), die scheidsrechter De Haan trok, kwamen op naam van Nijkerkers. Eerst incasseerde Van Essen een tweede gele kaart en dus een rode en drie minuten later trof Van Diete, de beste speler op het middenveld, een zelfde lot. Het negental dat overbleef was niet bij machte daarna iets te forceren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden