Zege Roda JC brengt Feyenoord terug in kampioensrace

KERKRADE - Het is bijna ongelooflijk, maar ineens is Feyenoord weer in de race om het kampioenschap. Met dank aan Roda JC, dat gisteren gehakt maakte van de slappe hap van PSV: 2-0.

Bij PSV, zo mag men aannemen, is de paniek in dit rampzalige seizoen nu echt toegeslagen. De komende weken staan maar liefst drie uitwedstrijden op het programma. Zaterdagavond zit Spangen vol met vijandige Rotterdammers die het belang van Feyenoord komen ondersteunen. Vier dagen later moet PSV weer in de buurt van Rotterdam de tweede helft bij Dordrecht '90 uitspelen en op 23 mei wacht het karwei bij UEFA Cup-gegadigde Vitesse. Op 31 mei is de laatste wedstrijd, thuis tegen Volendam.

Feyenoord wacht ook nog een moeilijke reeks. Zondag uit tegen Vitesse, op 22 mei thuis tegen Willem II, weer drie dagen later uit tegen MVV en de apotheose op 31 mei in en tegen Groningen.

Te Amsterdam zullen zich intussen velen de haren uit het hoofd trekken. Als tegen Volendam en Willem II wel de juiste instelling was getoond, zou Ajax gewoon een belangrijke titelkandidaat zijn gebleven.

Rijp voor sloop

PSV onderstreepte op het kolkende Kaalheide dat het momenteel rijp is voor de sloop. Roda JC bleek tegen de flauwe Brabanders wel bereid tot het uiterste te gaan. De Limburgse helden waren vooral Eric van der Luer en Michel Broeders. De laatste scoorde in de tweede helft twee maal na fraaie openingen van Van der Luer. De sensationele overwinning bracht Roda vrijwel uit de gevarenzone in de eredivisie.

PSV verlangt al maanden naar het einde van dit hopeloze seizoen. Alles is er op gericht de onhandelbare Romario te verkopen. Er wordt al gewerkt aan zijn vervanging. Hiertoe is Brian Laudrup van Fiorentina de belangrijkste kandidaat. PSV heeft in Florence naar de prijs voor de begaafde en arbeidslustige Deen gevraagd. Manager Kees Ploegsma heeft officieel altijd de hand boven het hoofd van Romario gehouden, maar intussen zal hij meer dan wie ook behoefte hebben aan een sterspeler die ook nog hard wil werken voor zijn geld.

De wanprestatie die PSV gisteravond leverde, was ongekend. Het leek wel of een middenmoter zonder belang naar Kaalheide was afgereisd om het laatste restje van de competitie uit te spelen. Zonder enig idee, zonder overtuiging en zonder wilskracht werden de zaken door de koploper aangepakt. Het was zo slap, dat het dit seizoen bitter weinig presterende Roda JC voor de rust al de duidelijk boven liggende ploeg kon zijn. Een Limburgse voorsprong behoorde toen al tot vier maal toe tot de ruime mogelijkheden. Senden was er twee keer dicht bij, Van der Broeck miste en Hofstede was halverwege de eerste helft zelfs niet in staat oog in oog met invaller-doelman De Ron het net te vinden. De manier waarop de spits volledig vrij kwam te staan was uniek. Romario, toch al spelend met de bezieling van een veteraan, dacht op een leuk maniertje terug te spelen, maar de man uit Rio tilde het balletje over alle verdedigers heen. Niemand van de PSV-familie schold hem uit, maar drie minuten later begon PSV's belangrijkste koopwaar wel in de richting van coach Hans Westerhof te mekkeren dat hij geen bal kreeg.

Lak aan alles

De brutaliteit van het groot kind is langzamerhand met geen pen meer te beschrijven. Romario heeft lak aan alles en iedereen, hij strijkt zijn vele tonnen lachend op en loopt er, conditie-arm als hij is, de kantjes gewoon van af. Mogelijk is het zijn antwoord op de prijs-politiek van PSV. Barcelona heeft naar het transfersbedrag geinformeerd, dat ergens tussen de 14 en de 20 miljoen schijnt te liggen, maar de club die een bedrag in die orde van grootte voor de Braziliaan over heeft, zal heel veel geld te veel hebben. Wie immers geeft de garantie, dat Romario onder Cruijff zich wel disciplinair zal gedragen? Het beste zou eigenlijk zijn wanneer PSV Romario gewoon aan zijn contract houdt en hem vervolgens een maandje niet meer opstelt. Maar begrijpelijk is natuurlijk wel dat PSV veel meer in Brian Laudrup ziet.

Volle overgave

De vrije val van PSV ging na de rust gewoon door tegen Roda. De thuisclub speelde in de geest van de naar Japan uitgeweken ijzervreter Gene Hanssen en coach Huub Stevens. Er werd met volle overgave en ook met overtuiging gevoetbald door het team dat zondag voor eigen publiek nog door FC Utrecht werd geklopt. "Maar ook toen al was ik tevreden over het spel van de jongens" , zo vond Stevens.

Tevreden zijn, dat kon de ontgoochelde PSV-coach Hans Westerhof werkelijk nergens over zijn. Zijn ploeg miste weliswaar Van Breukelen, Van Tiggelen, Numan en Kieft, maar liep toch nog altijd over van de internationals en ex-internationals: acht stuks. Alle ervaring legde evenwel te weinig gewicht in de schaal tegen Roda's vechtmachine. In de rust kon PSV nog geloven dat het waarschijnlijk met de schrik vrij zou komen nadat in de eerste helft zo veel kansen door Roda waren gemist.

Het wedstrijdbeeld bleef echter steeds hetzelfde. Een dominant Roda tegen een suf PSV. Die gang van zaken werd door de sterke Broeders uiteindelijk aangegrepen om PSV de pottebak in te jagen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden