Zege Heerenveen kroon op succesweek

HEERENVEEN - Net nu het eredivisievoetbal van alle kanten bekritiseerd wordt, bewijzen de deelnemers aan de Europese toernooien dat het met de kwaliteit van het spel nog niet zo alarmerend gesteld is. Na vier overwinningen en één gelijkspel voltooide SC Heerenveen de Nederlandse succesweek met een 3-1 zege op Amica Wronki.

ERIC HORNSTRA

Heerenveen beleefde gisteren een heuse première. Na een toeristische trektocht in de intertotocompetitie, voerend langs Europese exoten als Ton Pentre, Bekescabai Elöre, Farul Constanta, Sligo Rovers en FB Kaunus, breekt dit seizoen het echte Europa Cup-werk aan. Na een moeilijke plaatsing, dat wel, want SC Heerenveen had voor een toegangsbewijs zelfs de omweg van een 'kleine' finale tegen FC Twente nodig.

Of de promotie naar de Europa Cup II interessantere duels biedt, is maar de vraag. De namen van de tegenstanders klinken allerminst welluidend. De competitie tussen de bekerwinnaars is al enige jaren het terrein waar het tweede-voetbalkans-onderwijs ter hand genomen wordt. In de groep van 32 deelnemers hebben slechts vijf ploegen (Chelsea, Newcastle United, Paris SG, Besiktas en Lazio Roma) een grote naam.

Foppe de Haan had vooraf nog nooit van de tegenstander van gisteren gehoord. De Heerenveen-trainer hoeft zich er niet voor te schamen, want met 11 000 inwoners is het dorpje in het westen van Polen een blinde vlek op de kaart. Een rijke geschiedenis koestert de plaatselijke voetbalvereniging ook al niet. Het is uitsluitend aan de goedgeefsheid van een kooktoestellen-fabrikant te danken, dat Amica in enkele jaren de sprong maakte van de amateurs van de hoogste afdeling.

Helemaal zonder strubbelingen verliep de aanloop naar de Europa Cup-wedstrijd niet. Eerst was er de ingreep van de Uefa die achter de aanwezigheid van de 'pompebledde' op het tenue een reclameaanduiding vermoedde. Vervolgens besloot de Europese bond - volgens de officiële regels, maar wel een tikje pietluttig - dat het spelen van het Friese volkslied uit den boze was. Het was de tweede keer dat het regionale zelfbewustzijn van Heerenveen werd dwarsgezeten, nadat ook Feyenoord al weinig respect had getoond voor het clubgebruik. Er zijn in Europa tal van commissies actief om talen en culturen in de marge te ondersteunen, maar dat loffelijke streven, heeft in de voetbalwereld helaas geen weerklank gevonden. De Friese stijfkoppigheid kennende, viel de oplossing te raden. Tegen alle formele scherpslijperij in zette het publiek a capella het 'Frysk bloed tjoch op' in.

Van het gedoe om het protocol lag bij SC Heerenveen overigens niemand wakker. Veel vervelender was de ziekte-epidemie die daags voor de wedstrijd uitbrak. Naast de blessures van Ebiede, Onwuzuruike en Constantinovici en de schorsing voor Tevreden zette trainer Foppe de Haan (“De dominosteentjes vielen één voor één om”) woensdag nog drie strepen op zijn voorkeurslijst: Houttuin, Gerard de Nooijer en El Khattabi werden naar huis gestuurd, nog voor zij hun medespelers konden besmetten. Van die drie bleek De Nooijer alsnog genoeg hersteld op 65 minuten mee te doen.

Van de 12 000 toeschouwers werd in het Abe Lenstra Stadion veel geduld gevraagd. De nervositeit drukte een stempel op het debuut van Heerenveen. De Poolse opponent wilde daarbij ook niet erg meewerken aan een attractief schouwspel. Het elftal van trainer Wasikiewicz was een verzameling van louter tegenhouders en in het overvolle strafschopgebied viel maar sporadisch een klein gaatje te prikken.

Voor het stichten van gevaar waren de Friezen veelal aangewezen op de wendbare Dennis de Nooijer. Heerenveen en De Nooijer gaan elkaar steeds beter begrijpen. De ex-Spartaan is op zijn gevaarlijkst als hij de ballen diep en laag over de grond door het centrum krijgt. Gisteren werd hij eindelijk regelmatig gevonden door zijn medespelers. Het was de nieuwe spits die als eerste de reflexen van doelman Strozynski testte. Op diens reactiesnelheid was weinig aan te merken. De goalie - die bij Amica Wronki als enige de status van (éénvoudig) international bezit - stompte een serie moeilijke ballen uit de hoeken weg.

Ondanks het overwicht raakte SC Heerenveen in de eerste helft zowaar enkele keren ontregeld. Dat lag niet aan de aanvalskracht van Amica. De Ierse vlaggenist John O'Brien had gisteren zijn dag niet. Bij de schoolvoorbeelden van buitenspel gaf hij telkens niet thuis. De man ontving applaus van het publiek toen hij na twintig minuten voor het eerst zijn hulpstuk gebruikte.

Het openingsdoelpunt liet - deels door de slechte aansluiting tussen de Friesen linies - lang op zich wachten. Maar nadat Samardzic en Mitrita het respectievelijk met een solo en een afstandsschot hadden geprobeerd, brak Jeffrey Talan in de 38e minuut de score open. Een voorzet van Samardzic belandde keurig op het hoofd van de rechterspits, die zelf vindt dat hij absoluut niet kan koppen. Vanaf de 1-0 werd Talan - die tot zijn doelpunt een kwijnend bestaan op de vleugel leidde - ruimschoots in het spel betrokken.

De 2-0 stand bij rust (Mitrita verdubbelde kort daarvoor de score met een afstandstrap) bood perspectief op een ruime score. Door onachtzaamheid kwamen de Polen echter onverwacht terug. Foppe de Haan: “Gerard de Nooijer ging steeds te diep. Ik wilde hem nog waarschuwen, maar daar was ik te laat mee.” Grzegorz Krol, de gevaarlijkste veldspeler van Amica, maakte gebruik van de ruimte. Hij draaide weg van Klompe en klopte Vonk in de hoek.

Pahlplatz (na een breedtepass van Dennis de Nooijer) bracht Heerenveen in de kansenrijke tweede helft toch de riante uitgangspositie. Foppe de Haan kon moeilijk tevreden zijn over het duel: “Het was allemaal te onrustig, te nerveus. Maar dit is anders dan anders. Ook het spelen van Europa Cup-voetbal moet je leren. Ik denk wel dat de 3-1 zal volstaan. Op basis van onze kwaliteit moeten we het in Wronki kunnen redden.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden