Zege eurosceptici hakt erin

Duitse bondskanselier Merkel: Spijtige opmars. Britse premier Cameron: Dit verandert veel.

VAN ONZE CORRESPONDENT

BRUSSEL - De uitslag van de Europese verkiezingen is in sommige landen hard aangekomen en heeft de eerste politieke slachtoffers geëist. Met name de overwinning van de rechts-populistische eurosceptici in Groot-Brittannië en Frankrijk maakte tal van reacties los. De Duitse bondskanselier Merkel noemde deze opmars 'opmerkelijk en spijtig'.

Volgens Merkel, die in eigen land minder heeft te duchten van rechtse populistische krachten, is het nu de taak van de regeringen in sommige landen - ze noemde Frankrijk expliciet - om het vertrouwen van de kiezers te heroveren. "Een koers die zich richt op concurrentievermogen, groei en banen is het beste antwoord op teleurstelling", zei Merkel.

De Franse premier Valls kondigde in een reactie op de triomf van Front National aan de belastingen te verlagen. Maar hij nam het ook op voor de door Front National zo bekritiseerde EU. "Het beleid is nobel. Europa blijft een prachtig project."

De Britse premier Cameron erkende dat de winst van de United Kingdom Independence Party (Ukip) van Europarlementariër Nigel Farage de Britse politiek wezenlijk verandert. "Burgers zijn enorm gedesillusioneerd door de Europese Unie", aldus de Conservatieve leider. Naar hem zal vanavond veel aandacht uitgaan als alle EU-regeringsleiders bijeen komen in Brussel, waar ze de stand van zaken in de Unie bespreken.

In Spanje heeft de socialistische oppositieleider Alfredo Pérez Rubalcaba zijn vertrek aangekondigd na de pijnlijke verkiezingsnederlaag. De Spaanse socialisten (PSOE) raken 9 van hun 23 zetels in Straatsburg kwijt. Niet veel beter verging het overigens de grote aartsvijand, de conservatieve Partido Popular (PP) van premier Rajoy. Die verliest 8 van de 24 zetels. Winnaars waren kleinere linkse partijen, waaronder de nieuwe beweging Podemos. Het is voor het eerst sinds het einde van de Spaanse dictatuur dat de PSOE en PP bij verkiezingen samen minder dan 50 procent van de stemmen halen.

Ook in Ierland ruimde een politiek kopstuk het veld. Vicepremier en minister van buitenlandse zaken Eamon Gilmore kondigde zijn aftreden aan als Labour-leider. Parlementariërs van zijn eigen partij hadden het vertrouwen in hem opgezegd na een zware nederlaag in de gelijktijdige lokale en Europese verkiezingen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden