null

OpinieOpwarming

Zeg Trouw, warmt de aarde nu op of niet?

Beeld

Nog geen vier jaar geleden viel in deze krant te lezen dat de aarde de laatste decennia nauwelijks was opgewarmd. Een hete week in de zomer van 2019 verder en het tempo van opwarming kent ineens ‘zijn weerga’ niet. Lezer Jan de Visser uit Middelharnis begrijpt er niets meer van.

Vorige week buitelden de berichten over de opwarming van de aarde over ­elkaar heen. Begrijpelijk, want het ene na het andere hitterecord werd genoteerd. Maar of er een rechtstreeks verband is tussen deze hittegolf en de opwarming van de aarde, kan ik als eenvoudige burger niet vaststellen; daar hebben we deskundigen voor nodig. Die staan bij deze temperaturen natuurlijk in de rij om deze opwarming te bevestigen, maar hoe terecht is dat eigenlijk?

Op mijn pc bewaar ik een artikel uit Trouw, gedateerd 26 februari 2016, nog maar net drie jaar oud dus. Kop: ‘Onvoorspelbare natuur doet klimaatdebat oplaaien’. Daarin staat (ik citeer): ‘Tussen 2000 en 2014 warmde de aarde nauwelijks op’. Vervolgens: ‘(...) de jaarlijkse opwarming aan het begin van deze eeuw (bleek) niet anders dan in de vijftig jaar daarvoor’. Oftewel: in die ­periode ook geen waarneembare op­warming.

Tussen 1950 en 2014, bijna 65 jaar dus, is er geen sprake van opwarming van de aarde. Volgens het artikel in Trouw wordt dat bevestigd door het IPCC, het VN-Klimaatpanel, dat stelt ‘dat de ­opwarming was vertraagd’.

Onverwachte variaties

Volgens een medewerker van het KNMI, die zelf niet aan deze studies had meegewerkt, moeten we wel iets doen met deze bevindingen, die heel erg op de korte termijn zijn gericht: ‘De les is dus dat we voorzichtig moeten zijn met voorspellen voor de korte termijn. De trend is duidelijk, en over honderd jaar is die dominant. Maar als we tien jaar vooruit kijken, moeten we bedacht zijn op onverwachte variaties.’

Eén van die onverwachte situaties is misschien de hitte van afgelopen dagen. Maar op grond van deze paar hete dagen stellen dat iedereen de opwarming van de aarde kan voelen, gaat ­natuurlijk veel te ver.

Nu opende Trouw vorige week (25 juli) met een artikel, waarin staat dat het tempo van de opwarming van de aarde volgens wetenschappers zijn ‘weerga’ niet kent.

Het kan toch niet zo zijn, dat beide berichten waar zijn? Nog nauwelijks drie jaar geleden vertelt Trouw dat zelfs het IPCC erkent dat de aarde in de afgelopen 65 jaar nauwelijks is opgewarmd, en nu is diezelfde opwarming ongekend hoog en snel.

Ik houd het voorlopig maar bij het advies dat vorige week allerwegen klonk: het hoofd koel houden!

Lees ook:

Onvoorspelbare natuur doet klimaatdebat oplaaien

Modellen zitten ernaast, opwarming aarde ging iets minder snel.

Het werd in de afgelopen 2000 jaar nog nooit zo snel zoveel warmer

De reconstructie van de geschiedenis van het klimaat laat zien dat er in tweeduizend jaar uiteindelijk maar één extreem klimaattijdperk ontstond. En dat is het huidige.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden