Reportage

Zeg schoolverlater, gaan we nog wat doen vandaag?

Wethouder Sven de Langen en Corina Valkenburg en Esther van Driel bellen aan bij een schoolverlater. Beeld arie kievit
Wethouder Sven de Langen en Corina Valkenburg en Esther van Driel bellen aan bij een schoolverlater.Beeld arie kievit

Rotterdam gaat achter voortijdig schoolverlaters aan. De aanpak werkt, maar de daling stagneert. Wethouder Sven de Langen: 'Als ze niet in actie komen, hebben ze er veertig jaar later nog last van.'

Samen met haar collega belt Corina Valkenburg al ruim vijf jaar aan bij Rotterdamse jongeren van 12 tot 23 jaar, die zonder diploma van school zijn gegaan. Zo ook vandaag. Helaas is de 18-jarige voor wie ze komt niet thuis. Na twee afgebroken mbo-studies blijkt de schoolverlater nu voor vier dagen in de week bij een fastfoodzaak te werken aan de andere kant van de stad.

Toch is Valkenburg (36) niet voor niets langs geweest, zegt ze na het bezoek aan de bovenwoning in Delfshaven. "Haar moeder heeft me heel vriendelijk ontvangen en benadrukt dat ze heel graag wil dat haar dochter alsnog haar diploma haalt. Die staat aan onze kant." Valkenburg heeft moeder en dochter voor komende dinsdag uitgenodigd voor een gesprek met het verzuimteam. "Maar morgen eerst bellen of de dochter net zo enthousiast is over onze afspraak als de moeder."

Met haar partner Esther van Driel (35) probeert Valkenburg voortijdig schoolverlaters zo snel mogelijk terug in de klas te krijgen. Geduld en overtuigingskracht zijn hun voornaamste wapens. Samen leggen ze jaarlijks ongeveer 1100 huisbezoeken af. In bijna 95 procent van de gevallen gaat het om afgehaakte mbo'ers. "We zitten hen bovenop de huid en toch heb ik in al die jaren slechts twee of drie keer de deur in mijn gezicht gekregen", zegt Van Driel.

Veertig jaar last

Rotterdam kent al jaren de hoogste schooluitval van Nederland. Afgelopen schooljaar ging het om 1421 jongeren, schrijft wethouder Sven de Langen (jeugd en onderwijs, CDA) in een gisteren verstuurde brief aan de Rotterdamse gemeenteraad. Ter vergelijking: in heel Nederland gaven in schooljaar 2015-2016 bijna 23.000 jongeren tussentijds de brui aan hun opleiding. De Langen is vandaag mee op pad met Van Driel en Valkenburg. "Ik geloof in deze directe manier van werken", zegt hij.

Hoe lastig dat is, ondervindt De Langen (30) als hij in de deuropening oog in oog staat met een 19-jarige uitvaller. Het is bijna half één 's middags, maar hij komt net uit zijn bed. "Ik heb me ingehouden", vertelt De Langen later. "Ik had de neiging om te zeggen: Gast, gaan we nog wat doen vandaag? Zijn moeder stond naast hem en zij maakt zich terecht grote zorgen. Hijzelf lijkt daarentegen niet te beseffen dat hij er over veertig jaar nog last van heeft als hij nu niet in actie komt."

Stagnatie

Net als elders in Nederland vertoont het aantal schoolverlaters in Rotterdam een dalende lijn. Maar de afname stagneert, erkent De Langen, opvolger van de vorige maand tot minister gepromoveerde Hugo de Jonge. "Zodra ze achttien zijn, zijn ze niet meer leerplichtig en komt het aan op het vakmanschap van deze twee dames", zegt hij wijzend op Van Driel en Valkenburg.

Het pas aangetreden kabinet wil jongeren tot hun 21ste verplicht naar school sturen, zolang zij nog geen diploma vwo, havo of mbo-2 hebben. Nu geldt die verplichting nog tot 18 jaar. Rotterdam heeft zich aangemeld als proefgemeente voor de langer geldende leerplicht. De Langen: "We hebben een stok achter de deur nodig. Het gaat hier om jongeren in een cruciale fase van hun leven."

Lees ook: Schoolverlaters hebben meer moeite met het vinden van een baan en Van zwakke naar excellente scholen - het kan in Rotterdam

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden