Zeg maar Frans

De tijd dat Nederlands drama ook van een dramatisch niveau was, ligt ver achter ons. De series van eigen bodem volgen elkaar tegenwoordig in hoog tempo op: 'Nieuwe buren', 'Hollands Hoop', 'Divorce', 'A'dam - E.V.A.', 'Danni Lowinksi', 'Dokter Tinus', 'Dokter Deen', 'Flikken Maastricht' en ga zo maar door. Ze zijn misschien niet allemáál even geweldig, maar er waren tijden dat wij thuis hardop moesten lachen om de 'overacting' in Nederlandse producties, de beroerde scripts en de goedkope decors. Dat is voorbij.

Alleen in soaps als 'Spangas' en 'GTST' ligt de onwaarachtigheid er soms nog lekker dik bovenop. Er is de afgelopen jaren een onwaarschijnlijke kwaliteitsslag gemaakt, vermoedelijk als gevolg van een toegenomen concurrentie tussen tv-zenders en online abonneediensten. Een goede serie versterkt de band van de kijker met het merk van de aanbieder - zoiets zal het zijn.

Ergens jammer dat de lat tegenwoordig zo hoog ligt: nu viel er vrijdagavond weinig te zaniken over de nieuwe politieserie 'Noord Zuid' (KRO, NPO 1). Heel behoorlijk geacteerd, intelligente verhaallijnen, vlot gesneden, niks mis mee, eigenlijk.

Maar we plegen er ook weer geen moord voor om Noord Zuid per se te zien. 1.643.000 kijkers voor dit 'kwaliteitsdrama'. Net iets minder dan 'Goede tijden, slechte tijden'.

Jeroen Pauw was alweer aan zijn laatste '5 jaar later' van het seizoen toe. Sympathieke formule is dat toch. Pauw voert gesprekken met bekende Nederlanders over verwachtingen, angsten, verlangens en wat er zoal nog meer voorbij komt, om daar vijf jaar later met de geïnterviewde op terug te komen. Deze jaargang (de zevende) deed Pauw dat met Wilfred Genee, Jolande Sap, Ahmed Marcouch en Frans Bauer. Of zo'n uitzending interessant is hangt natuurlijk af van de voorkeur van de kijker, maar ook van de affiniteit van Pauw met zijn gast en de ontwikkeling van die gast in de afgelopen vijf jaar.

Wij gingen uiteraard voor Frans.

Klopt het een beetje, wat de zanger en presentator in 2010 voorspelde?

Op de vraag wie over vijf jaar 'de gedroomde premier' van Nederland moest zijn, zei hij destijds: "Ik hoop Onno Hoes. Ik denk dat dat, zeg maar, een hele gedegen persoon is om een land te besturen. Een hele correcte man."

Vond Bauer trouwens nog steeds. We staken sowieso veel nuchtere levenslessen op van de zanger. Zo is de regel voor een goed huwelijk dat de vrouw altijd gelijk heeft en is het belangrijk om je kinderen in de gaten te houden als ze achter de computer zitten: "Wij maakten vroeger vrienden op straat, onze kinderen maken vrienden op de chat."

Om zijn leven houvast te geven, schrijft Bauer kleine gedichtjes. Gewoon voor zichzelf.

Een soort ontlading is dat, zei hij: "Het kan zijn dat ik hier straks wegrij, in de auto zit en ga schrijven: Ik ben bij Pauw, wat een gemauw."

De presentator van 'Vive la Frans' en 'Bananasplit' reageerde ook nog even op de kritiek die staatssecretaris Sander Dekker onlangs had op dat laatste programma. Dekker vroeg zich voor verschillende camera's af "wat een programma als Bananasplit nou toevoegt voor de belastingbetaler." Bauer vertelde zich een echte 'trosser' te voelen en zei: "Ik vind dat amusement moet blijven, omdat dat bij de maatschappij hoort."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden