Zeg eens nee tegen een cabaretier

We hebben hier te veel grappenmakers zonder lachbrevet, dan wel geinponems waarvan die licentie ten onrechte verlengd is.

Men zou aan de poort van het mediapark eens wat strenger moeten selecteren bij het binnenlaten van die almaar uitdijende beroepsgroep van cabaretiers.

Veel hebben het gehad of krijgen het nooit.

Namen?

Namen zat. Laten we er maar eens een paar bij nemen, die laatstelijk de buis bevolkten.

Youp van ’t Hek: vrijdag nog uitgebreid besproken, gaan we dus niet weer doen. Komt erop neer dat Youp elk risico uitsluit en daarmee meer lijkt op een voetbaltrainer dan op een komiek. Uitzondering: Louis van Gaal (die ook cabaretier is).

Freek de Jonge: Freek dreint. Dat was altijd al zo, maar de tijd leert ons dat de drempel van het dreinen zo hoog is geworden, dat die ons het zicht op de kwaliteit die erachter ligt ontneemt.

Paul de Leeuw: apart geval want niet echt een cabaretier. Toch kun je door de zondvloed aan Mooi Weer - warming up, day, day after - in wezen stellen: zie Youp.

Marc-Marie Huijbregts: sympathiek heerschap die door zijn ontwapenende vertelkunst op zijn Brabants vrijwel bij niemand aversie oproept. Zijn vertrek bij ’De wereld draait door’ is een verlies voor het programma en voor de tv in het algemeen.

Grappen maken doet Huijbregts vrijwel nooit. Wel praat hij grappig, waardoor het lijkt of hij een grap maakt. Marc-Marie hoeft maar te zeggen: ,,Ja, nee, da’s echt waar!’ en hij tovert een glimlach op bijna ieders toet.

Ook een kunst.

Dat er uiteindelijk meer van een cabaretier wordt gevraagd dan charme, een Brabants accent en een prima zangstem - goede grappen, een prikkelend thema en een dragende persoonlijkheid namelijk - zagen we zaterdag in zijn show ’Opdat ik niet vergeet’.

Aan de lach van het publiek was soms gewoon te hóren - en da’s echt waar - dat die voortkwam uit sympathie met de persoon en niet uit die oncontroleerbare stuip van het grinniken.

Huijbregts moet ook zelf de grote man niet zijn. Dat zien we in (te grote delen van) zijn solo-programma’s en constateerden we in ’Marc-Marie Rechtstreeks’ dat bij de KRO mislukte (2003).

Huijbregts excelleert juist als de kleine man.

In de rol van bijrijder groeit hij dan bijna nog uit tot de chauffeur. Zie ’Dit was het nieuws’ (2002), zie ’DWDD’ (tot en met 2008) en zie ’t al of niet vrije ’ Schaep met de 5 pooten’ (2006-heden).

Sara Kroos: niet door bovengetekende te beoordelen. Langer dan vijf minuten is onze afstandsbediening er niet tegen bestand.

Dolf Jansen: nee.

Mike & Thomas: kansloos extract van aftreksel van ’A bit of Fry and Laurie’. Graag een verbod.

Arie Koomen: zie Sara Kroos.

Tineke Schouten: uit de hand gelopen vrouwelijke variant op André van Duin. Maar: liever Tineke Schouten dan Sara Kroos.

De Lama’s: hebben officieel afscheid genomen, maar afscheid nemen bestaat niet bij de tv. Alles komt terug en bij de Lama’s was dat zaterdag al bij SBS in ’Lachend het jaar in’.

Lachend het jaar in.

Ik zie er gewoon tegenop.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden