Zeg eens eerlijk: wilt u echt van die nuttige mol af?

Heel vertederend, dat roze neusje en die grappige vingertjes. (Trouw) Beeld
Heel vertederend, dat roze neusje en die grappige vingertjes. (Trouw)

Molshopen, ze zijn er weer! In weilanden, op sportvelden en ja, ook in onze tuinen. Weten die mollen veel dat we ze best vertederend vinden met hun roze neusje en grappige vingertjes... zolang ze diezelfde vingertjes maar niet gebruiken om in onze tuingrond te wroeten.

Het ziet er inderdaad niet uit, zo’n gladgeschoren gazon waar van die bulten uitsteken. En het ergste is: je raakt ze niet kwijt ook. Trap je er vier dicht, dan zijn er de volgende dag zes nieuwe. Geen wonder dat tuinliefhebbers hun toevlucht nemen tot alle denkbare mollenverjagers. En dat ze, als niets blijkt te helpen, moordneigingen krijgen.

Maar wacht nog even voordat u de Gouden Gids pakt en die openslaat bij de ’M’ van Mollenvanger. Wacht even totdat ik heb uitgelegd wat een mol onder uw gazon doet. Hij graaft gangen en komt al doende lekkere hapjes tegen. Regenwormen, die we in de tuin nodig hebben. Maar ook ritnaalden, die de wortels van jonge moesplantjes aanvreten. Engerlingen, die zich voeden met grasworteltjes. Emelten, die het groen van planten af eten. En slakken, die dol zijn op verse blaadjes en hosta’s.

Een mol zorgt ervoor dat je van die destructieve beesten geen last meer hebt. En die molshopen? Die kun je naar beneden drukken, zodat de gang weer wordt opgevuld. De aarde kun je ook opscheppen en bewaren. Het is grond die uit een diepere laag komt en onkruidvrij is. Prima potgrond dus.

Zeg eens eerlijk: wilt u nog steeds van die nuttige mol af? Ja? Goed, in dat geval gaan we over naar de volgende fase: de huismiddeltjes. We hebben allemaal wel eens bodems uit wijnflessen gehaald en die, met de hals boven de grond, in molsgangen ingegraven omdat mollen niet tegen het fluiten van de wind zouden kunnen. En dan maar wachten tot het beestje, net als in tekenfilms, met de handjes tegen de oortjes de tuin uitrent.

Ja, ja.......

Mollen zouden ook een hekel hebben aan bepaalde geuren. Er zijn mensen die alle molshopen openmaken, er hondendrollen in leggen en ze dan weer dichtmaken. Het mag ook kattenbakzand zijn – gebruikte uiteraard. Anderen stoppen visafval, uiensnippers of mottenballen in de gangen. Want dan verdwijnen de mollen ook, deze keer met de handjes tegen het neusje.

Maar niet heus.....

De tuinslang openzetten en in de gangen leggen, zodat ze vollopen met water? Keizerskroon (Fritillaria imperialis) planten? Geen mol die bestand is tegen die stinkbollen.

Zeggen ze.

Maar ze zeggen wel meer. Een andere plant die aangeprezen wordt als geheide mollenverjager, is de kruisbladige wolfsmelk (Euphorbia lathyris). In bijna alle tuinboeken staat dat de geur van de wortels mollen, woelratten en veldmuizen op afstand houdt. Het is maar goed dat we een tuinschrijver hebben die er een sport van maakt om tuinsprookjes te ontmaskeren. In zijn nieuwste boek ’Alles kan wachten’ vertelt Romke van de Kaa waar het fabeltje van de mollenverjagende Euphorbia vandaan komt: in oude Engelse tuinboeken staat dat deze plant ’good against moles’ is. Het Engelse woord ’mole’ betekent mol, maar ook wrat. Een slordige vertaler heeft geconcludeerd dat de kruisbladige wolfsmelk goed is tegen mollen, hoewel het melksap van deze plant uitsluitend gebruikt werd tegen wratten.

Effectief, maar arbeidsintensief is het ingraven van gaas rondom de tuin. U moet wel zeker weten dat er geen mol meer in uw tuin zit. Anders kan dat beest geen kant meer op en zit u de rest van zijn leven met hem opgescheept.

Behalve voor geur zijn mollen ook gevoelig voor trillingen. Lees, voordat u tientallen euro’s uitgeeft aan een trilapparaat, eerst de tuinfora op internet. Die staan vol met verslagen van mensen die beweren dat mollen snel gewend raken aan zo’n apparaat.

Ja, en dan zijn we beland bij het zware geschut: vallen en klemmen. Vallen vangen de mol levend, klemmen niet. Zo’n klem moet zo zijn afgesteld dat de mol direct wordt gedood, zonder onnodig lijden. Om onnodig lijden aan uw vingers te voorkomen, raad ik u aan daarbij een mollenvanger in te schakelen. Of u op te geven voor de cursus ’De Mol (be)Grijpen’ (www.mollencursus.nl). De les kan eventueel in uw eigen tuin worden gegeven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden