Zeg, De Leeuw waar gaat gij henen?

Het is vermoedelijk de succesrijkste pr-stunt sinds jaren, maar veel snap ik niet van de Ice Bucket Challenge. Overal op aarde gieten mensen een emmer ijswater over hun hoofd om de ALS Association te steunen. Het leger ijdeltuiten dat meedoet, is ontelbaar. En allemaal zetten ze hun filmpje op internet. In 'RTL Late Night' zagen we Peter R. de Vries - wie anders? - met een emmer in de weer. En niemand die de ijskonijnen opbelt en vraagt: Zeg, hoe zit dat nou eigenlijk? Neem je alleen een koude douche of geef je ook geld voor de bestrijding van die dodelijke spierziekte? Niemand. Onbegrijpelijk.

"Krijgt die actie niet te veel aandacht?", vroeg Gordon in de seizoensaftrap van Humberto Tans talkshow. Goeie vraag van Gordon, maar een antwoord bleef uit. De uitzending ging over het Rode Kruis. Terwijl wereldwijd miljoenen zichzelf staan te begieten, loopt de hulporganisatie op haar tandvlees: te veel ziektes, oorlogen en rampen. Hoofd hulpverlening Juriaan Lahr: "Vrijwilligers slaan op de vlucht of worden doodgeschoten."

Het item mondde uit in een oproep om geld te storten. Terecht. BNN-wereldreizigster Floortje Dessing vertelde uit eigen ervaring hoe tsunami-slachtoffers een nieuw leven konden opbouwen dankzij noodhulp.

Vervolgens kwam ex-non Bernadien aan het woord die had gezweefvliegd met Gordon. "Een moment van groot geluk", zei ze. Tot haar eigen verrassing, want tot dan toe had de vliegende non Gordons shows 'nogal precair' gevonden. En dan was er Vera, een doof meisje dat sinds kort dankzij een implantaat weer geluiden kon horen. Hiphopartiest Kyteman had voor haar een compositie geschreven. Een mooie, goed afgewogen seizoensstart voor Humberto Tan.

Afgelopen weekend was de presentator mysteryguest in 'Roodkapje', een nieuwe RTL 4-show van Paul de Leeuw. Een chaos zo groot dat zelfs de sprankelende Tan zich een verdwaalde wolf in een duister sprookjeswoud moet hebben gevoeld. De verwarring begon al met de titel. Hoezo 'Roodkapje'? Omdat Tans hoofd verscholen zat onder een rode schemerlampkap? Omdat het publiek rode mutsen droeg? En zo ja, wat dan nóg? Of is 'Roodkapje' de officiële spelletjesnaam van wat de meeste kijkers zullen kennen onder de noemer namen raden?

Zoals iedereen weet: een aardig tijdverdrijf tijdens regenachtige vakanties. Simpel van opzet bovendien. Maar onder leiding van de ex-Vara-ster ontaardde de quiz in één grote wanorde. Hilarische ontsporingen mogen dan zo'n beetje De Leeuws handelsmerk zijn, ditmaal liet de entertainer ons achter met een paar zeer elementaire kwesties. Zoals: zijn er ook spelregels, en zo ja welke? (Tan: 'Sinterklaas en...' De Leeuw: 'Nee, dat zijn twee woorden.') Waarom steeds dezelfde achttien namen? (ontzettend saai). En wat was in hemelsnaam de rol van jurylid Jacques d'Ancona? We zagen hem voortdurend met een groen takje. Wat was hiervan de diepere symboliek?

De Leeuw zong een mooi liedje over de vliegramp met de MH17, maar dat viel totaal uit balans met de rest van de show. De nieuwe RTL-presentator heeft zich met 'Roodkapje' in een gevaarlijk donker bos gestort. Zeg, De Leeuw, waar gaat gij henen?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden