Zeezeiler aan olympisch roer

Het watersportverbond wil de komende jaren een gedegen bijdrage leveren aan de olympische top-tien ambitie van Nederland. Met Hans Bouscholte aan het roer.

Met de uitbreiding van de kernploeg en de aanstelling van Hans Bouscholte als technisch directeur hoopt het watersportverbond de ambitie te verwezenlijken om van Nederland een groot zeilland te maken. Onder het motto ’Harder en Hoger’ moet ons land structureel tot de absolute top van de wereld gaan behoren. In 2020 wil het KNWV met tien medaillekandidaten naar de Olympische Spelen.

Bouscholte (46) moet de komende jaren sturing gaan geven aan de nieuwe visie van het watersportverbond. Met de uitbreiding van de kernploeg, die nu uit achttien zeilers en zeven bondscoaches bestaat, wil de staf de onderlinge concurrentie vergroten. „We moeten elkaar sterker maken”, zei topsportmanager Hessel Evertse. „Onze rijkdom is niet ons geld. Onze rijkdom is dat we goede zeilers en coaches hebben, met een passie voor de sport.”

Evertse is ervan overtuigd dat Nederland tot een groot zeilland kan uitgroeien. Hoewel de concurrentie steeds groter wordt. „Na de Spelen van Athene (2004) zijn we full-time en professioneel aan de slag gegaan. De resultaten daarvan zijn zichtbaar, maar we moeten keihard blijven werken. Kleine landen aan het water, zoals Kroatië, worden geduchte concurrenten.”

Bezieling voor de zeilsport kan Bouscholte niet worden ontzegd, al had hij in de Laser, de Flying Dutchman en de Soling nooit echt de ambitie om als zeiler naar de Olympische Spelen te gaan. Alleen in zijn tijd in de Tornado-klasse koesterde hij een ’halve ambitie’ om ervoor te gaan. „Maar”, zo zei hij gisteren bij zijn presentatie als technisch directeur in Den Haag, „een halve ambitie, dat werkt niet in de topsport.”

De ware passie van Bouscholte ligt in de ’grote botenwereld’. Aan zijn keuze voor het zeezeilen lag ook een financieel aspect ten grondslag, zo bekende hij. „Met de grote boten verdiende je geld en het olympisch zeilen kostte geld. Het was voor mij dus meer een economisch gegeven. Als ik iets kon verdienen deed ik het.”

Eind vorige eeuw was Bouscholte twee etappes schipper van de BrunelSunergy tijdens de Whitbread Race rond de wereld. Na conflicten met de sponsor trok hij zich terug en nam Roy Heiner zijn plaats als schipper over. Ook een ander groot project als zeezeiler, de Vendée Globe, eindigde in een deceptie voor de in Knokke woonachtige Bouscholte.

„Vorig jaar zomer moest ik het project definitief afblazen. Ik ben er jaren mee bezig geweest, maar ik kon het financieel niet rond krijgen. Het project kostte met een nieuwe boot vijf miljoen en met een bestaande boot twee miljoen. Ik kreeg daarvan slechts de helft bij elkaar.” Het laten varen van het project, een soloreis rond Antarctica, maakte van Bouscholte een ongelukkig mens. „Ik ben door een diepe crisis gegaan”, gaf hij toe.

In het voorjaar van 2009 werd Bouscholte door het KNWV gepolst voor de functie van technisch directeur. Hij kreeg de voorkeur boven ondermeer Jaap Zielhuis en Jacco Koops, die in de nieuwe structuur te werk gaan als coaches – Zielhuis bij de Laser en Koops bij de 470. Vorige week kwam het watersportverbond tot een akkoord met Bouscholte, die de werkzaamheden voor zijn zeilbedrijf en andere zeilactiviteiten voorlopig moet stopzetten. Het full-time contract van Bouscholte, dat loopt tot december 2012, wordt voor zeventig procent gefinancieerd door sportkoepel NOC-NSF.

Bouscholte denkt dat hij een deel van zijn ervaringen als zeezeiler kan overbrengen op de leden van de kernploeg. De groepsdynamiek bijvoorbeeld, die in de ’grote botenwereld’ van levensbelang is. „Iedereen wordt er beter van als je als team goed samenwerkt. En misschien kan ik ze het leren winnen bijbrengen. Tweemaal zilver, zoals bij de Spelen in Peking is natuurlijk mooi, maar het gaat om goud.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden