Zeewolde kijkt vanuit kazerne naar Wilders

PVV'er wil vaker naar gemeentelijke inspraakavonden

Het mocht dan een voetbalavond zijn, je hebt als inwoners van Zeewolde niet iedere dag Geert Wilders op je gemeentehuis. Dus stonden ze gisteren met tientallen op het Raadhuisplein, reikhalzend. Wilders zwaaide even. Naast hem zijn mede-Kamerlid Sietse Fritsema, woordvoerder asiel. Het tweetal kwam voor de inspraakavond over het asielzoekerscentrum: een nieuwe politieke strategie.

Het ging over de Bosruiterweg, waar een asielzoekerscentrum voor negenhonderd man moet komen. De Bosruiterweg ligt een flink eind buiten de dorpskern van Zeewolde. En voorlopig is het ook nog maar een weggetje - iets breder dan een fietspad, omzoomd door bossen. De enige auto's die er rijden hebben Poolse kentekens en zijn op weg naar het Polenhotel op nummer 16, de plek die is bedacht voor het asielzoekerscentrum. Als de asielzoekers komen, zullen de Polen verhuizen naar een perceel verderop.

Een deel van de bevolking is er niet gerust op. Het lijkt ze veel, een paar honderd buitenlanders bij elkaar. De gemeenteraad heeft er al een paar keer over gepraat, volgende week neemt het college een besluit. 'Burgers mogen deze avond hun mening geven', had de gemeente op de website gezet, en toen kwam er een aanmelding van Geert Wilders. Ze hadden er bij de gemeente even over moeten nadenken. Er stond wel burgers, maar ze hadden eigenlijk 'inwoners' bedoeld. Hij mocht komen.

Met Wilders komen altijd camera's, journalisten. Zoveel belangstelling dat burgemeester Gerrit Jan Gorter verzuchtte: "Ik hoop dat er inwoners van Zeewolde ook een plekje hebben kunnen vinden". Ze konden niet meer terecht in de raadszaal, maar keken op klapstoelen in een oude brandweerkazerne naar de raadszaal.

Ze zagen Wilders. Hij pleitte voor opvang in de 'steenrijke Arabische landen', en niet in Nederland. Vluchtelingen moeten in de regio worden opgevangen. "Wat nodig is, is lef; van bestuurders die 'nee' durven zeggen tegen Den Haag, die luisteren naar hun eigen burgers. Toon moed, kom op voor de belangen van uw burgers. Zeg: 'azc nee'. Stop de asieltsunami, ook hier. Zeewolde moet Zeewolde blijven." In de brandweerkazerne gingen de handen op elkaar.

De raadsleden van Zeewolde waren minder enthousiast. Ook al was Geert Wilders toen al weg, raadslid Cees Steijger van Zeewolde Liberaal had wel een boodschap voor hem, voor zijn collega Fritsma en voor Kamerlid Tunahan Kuzu, die zich ook als spreker had gemeld. "Geachte heren Haagse politici", zei Steijger, "wij gaan niet over het sluiten van grenzen, laat staan over het regionaal opvangen van vluchtelingen. Het is uw taak in Den Haag om die problematiek op te lossen. Wij hebben hier de taak om mensen die de hel ontvluchten opvang te bieden."

Het is de vraag of die opmerking Wilders zal bereiken. Zodra hij de Zeewoldse raadszaal verliet, kondigde Wilders aan dat hij zo veel mogelijk inspraakavonden wil bezoeken van gemeenten waar een azc wordt gepland.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden