Zeewind helpt politici niet altijd: het naaktstrandakkoord strandde

parlement@trouw.nl

Welke naam zouden de heren er eigenlijk aan gegeven hebben? De vloedlijncoalitie? Het zeewindenkabinet? Het naaktstrandakkoord? Je kunt je van alles voorstellen bij de wandeling die de partijleiders Diederik Samsom en Alexander Pechtold deze zomer langs de Scheveningse branding hebben gemaakt. Haren in de wind (Pechtold althans), zand tussen de tenen, handen op de rug. De ogen gericht op het schelpenstrand. En vervolgens een kop koffie in een strandtent.

Het was een gelegenheid voor de PvdA'er en D66'er om - onsmakelijk gezegd - even elkaars nieren te proeven. Met als inzet mogelijke uitbreiding van de coalitie. Samsom zal het aanbod van Pechtold geïrriteerd hebben aangehoord. Openbreken sociaal akkoord? Een miljard euro naar onderwijs? De ministers Blok en Plasterk naar huis sturen zodat Pechtold zelf baas kan worden van een superministerie? De afloop is bekend. De PvdA-leider voelde het zand onder zijn voeten wegtrekken. De Telegraaf repte over 'een desastreus verlopen wandeling'. Tot zover de vakantieliefde.

Noordwijk
Het is niet zo verwonderlijk dat de partijleiders rust en ruimte opzochten voor hun onderonsje. Het Binnenhof kan verstikkend werken, zeker als er gevoelige materie op tafel ligt. Elco Brinkman reisde niet voor niets in 1983 als toenmalig minister van welzijn, volksgezondheid en cultuur af naar badplaats Noordwijk om daar aan zijn Medianota te werken. Het verhaal gaat dat Brinkman dat stuk per se zelf wilde schrijven uit angst voor een ambtenaar met een te liberale pen.

Jaren later werd de CDA'er nog eens naar zijn avonturen op het strand gevraagd. "Ik herinner me vooral dat het toen zulk mooi weer was!", antwoordde Brinkman.

Wie serieus zaken wil doen, wie coalities wil smeden of wil onderhandelen over ministersposten, doet dat bij voorkeur niet binnen de muren van de Tweede Kamer. Je eet een hapje in een prettig Haags restaurant, zoals Saur, Soeboer of le Bistroquet. Je ontmoet elkaar in het geniep in Des Indes. Of, nog beter, je trekt verder het land in richting Beetsterzwaag waar je op een aanvankelijk geheime locatie de basis legt voor een kabinet.

Wat ook werkt: achterbankgesprekken in de beste traditie van wijlen Willem Endstra. Rondjes rond de Haagse hofvijver. Er zijn akkoorden gesmeed en politieke deals gesloten in wegrestaurants, aan keukentafels in Wassenaar, Bergschenhoek en Giekerk. Het praat makkelijker uit de schijnwerpers.

In het Friese Giekerk overigens, om precies te zijn in de voormalige woning van Hans Wiegel, lanceerde Hans van Mierlo ooit het lumineuze idee om de Kamervoorzitter een speciale knop te geven waarmee saaie sprekers via een luik in de grond direct naar de kelder konden worden verbannen. Helaas zijn niet alle briljante voorstellen uitvoerbaar.

Natuur
Dat merkte Pechtold dus ook, in die Scheveningse strandtent. Het eerdere gesprek met Halbe Zijlstra had hem wellicht nog enige hoop gegeven. Pechtold ontmoette de VVD'er overigens niet in de frisse buitenlucht, maar gewoon, op de werkkamer.

De VVD en natuur: het blijft een ongelukkige combinatie. Toen de fractie eind vorig jaar na de succesvolle formatie met PvdA de portefeuilles ging verdelen, stak geen enkel Kamerlid zijn hand op bij het woord 'natuur'. Nieuwkomer Pieter Lintjes was uiteindelijk de klos.

De oud-burgemeester van Aalsmeer rook zijn kans toen vorige week een nieuw VVD-Kamerlid werd beëdigd. Rudmer Heerema is sinds acht dagen de trotse bezitter van de portefeuille natuur.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden