Zeewater steeds warmer, koraalriffen steeds bleker

Onder de oppervlakte van de oceaanspiegel voltrekt zich een stille ramp. In grote delen van de wereldoceanen is het zeewater de afgelopen maanden door klimaatverandering en een krachtige El Niño zo sterk opgewarmd dat kleurrijke koraalriffen massaal verbleken en gevaar lopen af te sterven. Ze kunnen nog, zij het langzaam, herstellen, maar dan moet het zeewater snel afkoelen.

Het is de derde keer dat grootschalige koraalverbleking zich wereldwijd voordoet. In 1998 en 2010 was de oorzaak van het warme water ook El Niño, het weerfenomeen dat hitte over de Stille en Indische Oceaan heen stuwt, van de oostkust van Afrika tot aan Indonesië en eilandstaatjes als Fiji. Door klimaatverandering komt El Niño vaker voor en wordt het fenomeen ook extremer, zo wordt geleidelijk duidelijk.

De koraalverbleking voltrekt zich op een schaal die oceaandeskundige Carel Drijver van het Wereld Natuur Fonds niet eerder heeft gezien. De voortekenen dienden zich aan in 2014. Langs de westkust van Amerika breidde zich onder water een hittegolf uit, van Californië tot aan de Beringzee. Daarna begon in 2015 El Niño, de meeste extreme in honderd jaar.

Een kwart van het leven in zee is voor voedsel en rust afhankelijk van koraalriffen. Ook voor tientallen miljoenen mensen is gezond koraal van levensbelang, benadrukt Drijver. Ze zijn ervan afhankelijk voor de visserij, het duiktoerisme en voor de bescherming van hun kusten. Wat moet er volgens hem gebeuren? "Uitvoering van het klimaatakkoord van Parijs, vervuiling van de oceanen aanpakken en een netwerk van beschermde natuurgebieden op zee serieus nemen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden