Zeeuwse stukken

Het maritiem muZeeum in Vlissingen heeft de beheerders van Zeeuwse musea, archieven en overheden gevraagd een stuk ter beschikking te stellen voor een grote expositie 'Zeeuwse stukken, schatten uit Zeeuwse collecties'. Gevraagd werd om stukken met een maritiem karakter, die de beheerders in kwestie na aan het hart lagen. Een rijke oogst is het resultaat. Uit museum de Vierschaar in Veere kwam bijvoorbeeld het wandvullende schilderij 'Schepen op de rede van Veere' van Philips van Macheren (1680); uit Goes een zeegezicht van de beroemde zeventiende eeuwse zeeschilder Adam Willaerts. Een paar andere, nieuwsgierig stemmende namen van bruikleengevers zijn het Visserijmuseum Breskens, het Waterschap Zeeuwse Eilanden, het historisch museum de Bevelanden en het Koninklijk Zeeuwsch Genootschap der Wetenschappen. Naast de gebruikelijke informatie bij de schilderijen wordt ook uitgebreid verwezen naar hun vaste thuisbasis.

Kometen

Volgende week donderdag vertrekt Europa's kometenverkenner Rosetta richting komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko. Space Expo heeft een krokusvakantieprogramma dat volzit met kometen en meteorieten. Kinderen tot twaalf jaar kunnen deelnemen aan het KometenLab. Daar staat een proefopstelling met een hogesnelheidscamera en een seismograaf om de neerslag van de (door de kinderen zelfgemaakte) kometen op Mars of de Maan te registeren. De SpaceTrain rijdt naar het technologisch ruimtevaartcentrum (geschikt voor kinderen vanaf 9 jaar). Via ESA-ESTEC, 071-5658016 kunt u vanaf dinsdag tot de dag van lancering horen of de lanceercampagne daadwerkelijk doorgaat.

Bevers

Vlakbij Biesboschcentrum Dordrecht wonen twee bevers. Vanaf een platform kun je het bevergebied met de enorme bever-burchten en vreetplekken goed overzien. Wie meegaat met de speciale fluisterboot-Bevertochten die het Biesboschcentrum in de krokusvakantie organiseert, krijgt eerst uitleg op deze beverplek. Er zijn tochten op za, di-za 28/2 16.30-18.30 uur en in maart op iedere vrijdag en zaterdag, meestal van 17-19 uur. Informatie: 078-6305353.

Vuur

Zondag organiseert het Historisch OpenluchtMuseum Eindhoven een rondleiding over het thema Vuur. Denk aan vuur maken met vuursteen of vuurboog, aan ketels boven het vuur, aan smeden of pottenbakken, en aan het verjagen van wilde dieren. Het museum is open 10-17u, rondleidingen om 14 en 16 uur.

Kerkenpad

Voor de fanatiekelingen: om 07.00 uur morgenochtend begint een kerkenpadwandeling in Waterland - verzamelen in de Lutherse Kerk aan Zuideinde39 in Monnickendam (www.areopagus.nl).

Schoolfoto's

Twee fotografen, twee scholen, in het Rotterdamse museum Het Schielandshuis. Fotograaf Bas Czerwinski legde het (675-jarig bestaande) Rotterdamse Erasmiaans Gymnasium vast in een uitgebreide fotoserie: de lokalen, de nieuwste laptops op de tafels, de leerlingen in hun merkkleding en met hun mobieltjes. De tentoonstelling Knappe Koppen is te zien t/m 6 juni. Vanaf 12 juni volgt een basisschool in het Oude Westen van Rotterdam, vastgelegd door Robert de Hartogh in foto's van nu en van 25 jaar geleden.

Kroon

Een verhaal over een koning die zijn kroon kwijtraakt tijdens een middagdutje in de keuken van zijn kasteel. Daarover gaat de kindermusical 'Karel de Kok en de Kroon van de Koning'. De vijftig minuten durende musical wordt tijdens de voorjaarsvakantie opgevoerd in een theater in de overdekte hal van Madurodam, dagelijks om 12, 14 en 16 uur (geen extra toeslag, www.madurodam.nl).

Toffe tentoonstelling

TV Toys Dieren begint morgen met een Suske en Wiske Tentoonstelling. Veertig vitrines vol met de meest uiteenlopende S & W-spullen. Plus een origineel decor en rekwisieten van de film 'De Duistere Diamant', die gisteren in première is gegaan. Nog dit hele jaar, tijdens de vakantie en in het zomerseizoen dagelijks open 10-17 uur, anders maandag en dinsdag gesloten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden