Zeeuwse onderonsjes gunstig voor Hoek

SEROOSKERKE - Voor het eerst in de geschiedenis heeft Zeeland twee vertegenwoordigers in de eerste klasse van het zaterdagvoetbal. Dit weekeinde troffen de clubs in kwestie elkaar. Hoek won van Serooskerke met 1-2.

Sinds de invoering in 1970 begroette de eerste klasse 89 clubs, waaronder vier Zeeuwse. Geografisch bezien is Zuid-Holland koploper met 32 eersteklassers. Lager dan Zeeland scoren het overwegend katholieke Noord-Brabant (3), Utrecht (2) en hekkesluiter Groningen (1). Gerekend naar ervaring zit Zeeland op de bodem. Oranje Nassau, die ene Groningse club, is bezig aan zijn twaalfde seizoen aan de top. De vier Zeeuwse clubs schoppen het gezamenlijk tot negen.

Arnemuiden beet in 1974 de spits af, maar had geen adem voor een vervolg. Tien jaar later debuteerde Oostkapelle met een vierde plaats en een periodetitel. Die prestatie is tot nu toe niet verbeterd of geevenaard door andere Zeeuwse clubs. Oostkapelle degradeerde in 1987 en bivakkeert intussen in de derde klasse. Hoek uit Zeeuws-Vlaanderen presenteerde zich als de volgende ster aan het firmament, maar was al weer na een jaar uitgedoofd. De laatste twee seizoenen verdedigde Serooskerke de kleuren van Walcheren met respectievelijk een elfde en zevende plaats.

Voor Serooskerke wordt het dit seizoen een zaak van overleven. Drie nederlagen op rij beloven weinig goeds. Het talent is niet dik gezaaid, want spelers met een meer dan gemiddelde aanleg gaven deze zomer de voorkeur aan clubs met kapitaalkrachtige sponsors. Met het vertrek van keeper Jaap Pijnenburg (Middelburg), Jan Hage (VVC '68) en Mart van der Gugte (Hoek) verloor Serooskerke zomaar de as van het elftal.

"Een kwestie van geld en je weet dat je het zonder geld uiteindelijk niet redt" , schetst voorzitter Joop Wattel de wat sombere situatie. In dit verband denkt hij ook hardop aan collega John Bravenboer. "Het leek beide clubs wel wat om bij elkaar ingedeeld te worden en dus organiseerde Bravenboer een etentje met bondsbestuurder Daan Schotting. Allemaal leuk en aardig, maar die Bravenboer benaderde ook wel drie spelers van ons."

Bravenboer heeft inmiddels om gezondheidsredenen zijn functie neergelegd, maar Hoek profiteert wel van zijn 'aankoopbeleid'. Uit de failliete boedel van VCV Zeeland kwamen John Alleman, Jos en Leo Kayser over. Voorts werd de Belg Marino de Bie (ex-Eeklo) ingelijfd. En last but not least keerde Remco van Keeken terug. Van Keeken verliet in september 1989 tussentijds Hoek en was daarna actief bij de VCV Zeeland, in Belgie en Wageningen.

Het verschil in financiele reikwijdte vertaalde zich zaterdag linea recta naar het veld. Hoek schakelde soepeler over van defensie naar aanval, combineerde vlotter en ook de beleving binnen en buiten de lijnen was intenser. Terwijl Serooskerke-trainer Ad Poortvliet vrijwel geruisloos zijn begeleidende werk verrichtte, schreeuwde Rinus Zegers de keel schor. "Maak een overtreding" , riep de Hoektrainer op een kwaad moment.

Op correcte wijze gaf Zegers na afloop toe enkele benauwde ogenblikken beleefd te hebben. Pal voor rust neutraliseerde Bert Riemens de 0-1 van Leo Kayser en vlak na de pauze kreeg Harry Koster twee enorme kansen om de thuisclub op voorsprong te zetten. Nadien trof Hoek vijf keer het houtwerk. Animator was de kort wendbare Van Keeken, die halverwege de tweede helft een rebound benutte. Tegenover de reeks mogelijkheden voor Hoek stond er nog slechts een voor Serooskerke, die door Riemens werd gemist.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden