Zeeuwse mosselen uit Denemarken en Ierland

Jeroen Thijssen is culinair journalist en schrijver. Hij onderzoekt hoe Zeeuws de Zeeuwse mossel is en hoe de échte Zeeuwse mossel smaakt. mail@jeroenthijssen.nl

Vroeger stonden wij op 1 september klaar met mes en vork. De 'r' was in de maand, de mossel kon in de pan. Tegenwoordig eet de liefhebber het jaar rond Zeeuwse mosselen, die voor weinig geld in de supermarkt liggen. Ook als de oogst in het voorjaar tegenvalt, blijft de prijs gelijk en houdt elke supermarkt zijn schappen gevuld.

Wonderbaarlijk. Hoe kan dat nou?

Zeeuwse mosselen zijn afkomstig uit de Waddenzee. Daar, op de brede boezem van slik en smurrie, groeien zij in een jaar of twee uit van vrij zwemmend diertje tot flinke schelpen. Vissers uit Yerseke nemen de grote mossels mee naar de Oosterschelde en laten ze daar weer los. Een week lang liggen ze met hun klepjes open, zodat het zand eruit spoelt en de smaak erin. Nú zijn het Zeeuwse mosselen.

En daar gaat het mis, zegt Adri Bruinooge, van mosselkweker Adri & zoon. 'Yerseke' heeft zichzelf verkocht aan de supers. "Al in februari leggen groothandels vast voor welk geld ze de mossels aan de supermarkten zullen verkopen", zegt hij. "En ook hoevéél ze zullen verkopen."

Maar dat kunnen die groothandels in februari nog helemaal niet weten. Pas in mei wordt duidelijk hoe goed het mosseljaar zal worden. Als die opbrengst tegenvalt, zoals dit jaar, dan heeft de groothandel een probleem. Want de supermarkten willen de afgesproken hoeveelheden mosselen voor de afgesproken prijs.

"En daarom", zegt Bruinooge, "halen de groothandels mosselen uit Ierland, uit Denemarken, uit Engeland. Met alle risico's van dien."

Risico? Wat voor risico?

"De oesterziekte van 1980", zegt Bruinooge, "kwam van een geïmporteerde Franse oester."

Adri & Zoon doen daar niet aan mee, zegt Bruinooge. Maar hoe zit het met de rest?

Het Mosselkantoor, de collectieve belangenbehartiger van mosselondernemers, legt uit dat het begrip 'Zeeuwse mossel' een handelsnaam is. De import van Ierse, Engelse en Deense mosselen is toegestaan, zelfs door de rechter. Wel is er een herenakkoord dat de importeurs alleen 'Zeeuwse mosselen' op de verpakking zetten als de diertjes uit Nederland komen.

Maar ik wil Zeeuwse. Hoe weet ik wat ik koop? Een herenakkoord zegt mij niet zoveel.

Een tochtje langs naburige supermarkten levert interessante resultaten. De Albert Heijn, de Jumbo en de lokale super Emté zetten 'Zeeuwse mosselen' op het etiket, de C1000 houdt het op 'mosselen'. Op alle etiketten staat 'gevangen in het noordoostelijk deel van de Atlantische Oceaan'.

Zou Zeeland daarbij horen, bij die Atlantische oceaan?

Er zijn ook mosselen te koop die zonder twijfel uit de Oosterschelde komen: die van Neeltje Jans. Daar ben ik een keer geweest. Neeltje herself kweekt, verpakt en verspreidt de beestjes. Overal te bestellen door de betere vishandel; de mijne haal ik in Zaltbommel.

'Zeeuwse mosselen' staat op de verpakking. Achterop staat: 'Vangstgebied Atlantique N-O'.

Ai. Die aanduiding geldt dus voor alles wat tussen Spanje en Groenland gevangen wordt.

Is het verschil dan te proeven? Die van Neeltje Jans gaan samen met die van Jumbo in twee pannen op het vuur. De goddelijke geur van kokend zeewater vult de keuken. In vijf minuten koken de tweekleppigen gaar. De schelpjes ratelen in twee schalen, om en om komen ze aan de beurt. Ach, de zilte smaak van schor en slikken. Is er verschil? De Jumbo-schelpen smaken sterker, alsof de zee er stevig in tekeer is gegaan en ze zijn taaier tussen de kiezen. De Neeltje-variant is romig, zacht, en wordt bijna vloeibaar onder het kauwen. Dat zijn nog eens weekdieren. En echt Zeeuws.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden