Zeeuwse meisjes blijven verdacht in sexting-zaak

Drie Zeeuwse meisjes werden afgelopen week aangehouden voor het online verspreiden van gemanipuleerde naaktfoto's.Beeld thinkstock

Zeeuwse meisjes verspreidden gemanipuleerde seksfoto’s van medescholieren. Het leidde tot ruzie en gepest.

De drie Zeeuwse meisjes die afgelopen week werden aangehouden voor het online verspreiden van gemanipuleerde naaktfoto’s zijn weer op vrije voeten. De scholieren uit Middelburg, Goes en Hulst (15 en 16 jaar oud) blijven wel verdacht in deze sexting-zaak, waarin zes aangiftes van slachtoffers worden onderzocht.

Op een instagram-account stonden ruim honderd compromitterende naaktfoto’s, vaak voorzien van hatelijke en kwetsende bijschriften. De verspreiding leidde de afgelopen weken tot onrust onder leerlingen. Op enkele scholen in Goes kwam het tot scheldpartijen en pestgedrag.

Negen scholieren, afkomstig uit verschillende plaatsen in Zeeland en allen tussen de 15 en 18 jaar oud, deden aangifte bij de politie. Zes aangiftes kon de politie direct linken aan het verdachte drietal. De politie nam hun laptops en telefoons in beslag voor nader onderzoek. Het instagram-account is uit de lucht gehaald.

Onbezonnen moment

Het lijkt erop dat de politie de kwestie groots aanpakt om een voorbeeld te stellen. “Dat is niet zo. Wij nemen elke zaak serieus”, zegt politiewoordvoerster Esther Boot. “Het verspreiden van naaktfoto’s zonder toestemming komt helaas vaak voor, bijvoorbeeld om een ex te jennen als een verkering uit is gegaan. Onze wijkagenten waarschuwen jongeren uitgebreid voor de vergaande consequenties. Die gasten beseffen niet wat voor ellende ze aanrichten. En meisjes doen in dit geval niet voor jongens onder.”

Vaak maken pubers zich in een onbezonnen moment aan sexting schuldig. In dit geval lijken de drie verdachten serieus werk te hebben gemaakt van de verspreiding. Het gaat ook niet zo zeer om gekaapte privéfoto’s, maar om seksuele beelden die van internet zijn geplukt en zo zijn bewerkt dat het lijkt of het medescholieren betreft. 

“Uiterst kwalijk”, stelt politiewoordvoerster Boot. “Het is ook hartstikke strafbaar.” Op het verspreiden van kinderporno staat een maximale gevangenisstraf van vier jaar. Maar dat legt de rechter in de praktijk nooit op, zeker niet aan minderjarige verdachten, zegt strafrechtadvocaat Joris van ’t Hoff. “Meestal rolt er een taakstraf uit.”

Sexting is een groeiend probleem. In Enschede pleegde een 15-jarige jongen onlangs zelfmoord, nadat een naaktfoto van hem op Instagram was gezet. Het landelijk meldpunt Helpwanted.nl kreeg vorig jaar 410 meldingen van sexting.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden