Vaccinatie

Zeeuwse huisartsen beginnen na maandag met vaccineren 65-minners

Huisartsen hielpen al met het inenten van ouderen in zorginstellingen. Vanaf volgende week gaan ze ook in hun eigen praktijk patiënten jonger dan 65 jaar vaccineren. Beeld ANP
Huisartsen hielpen al met het inenten van ouderen in zorginstellingen. Vanaf volgende week gaan ze ook in hun eigen praktijk patiënten jonger dan 65 jaar vaccineren.Beeld ANP

De inenting met het AstraZeneca-vaccin verloopt regio voor regio. Patiënten geboren in 1956 en 1957, en jongere patiënten met morbide obesitas zijn als eersten aan de beurt.

Huisartsen beginnen na maandag met vaccineren met het vaccin van AstraZeneca. Als eersten aan de beurt zijn alle patiënten geboren in 1956 en 1957 (de 63- en 64-jarigen) en alle jongere patiënten met morbide obesitas of het syndroom van Down.

Ook de eigen medewerkers van de praktijken worden in de eerste ronde gevaccineerd. De 60- tot 62-jarigen volgen later, net als andere groepen 18- tot 60-jarigen met een verhoogd risico.

Eerste lichting naar Zeeland

Vanwege de leveringsproblemen met het AstraZeneca-vaccin verloopt de inenting regio voor regio. De eerste lichting vaccins gaat naar huisartsen in Zeeland. Ook Limburgse artsen kunnen waarschijnlijk in de loop van volgende week beginnen, Noord-Brabant volgt een week later. De planning voor de andere provincies is nog niet bekend.

Omdat niet zeker is dat het AstraZeneca-vaccin ook werkt bij ouderen, wordt het via de huisarts voor 65-minners ingezet. Ondertussen werkt de GGD aan de inenting van de oudste groepen mobiele ouderen, van oud naar jong. Op dit moment zijn de 80-plussers aan de beurt. Zij krijgen het vaccin van Moderna of Pfizer/BioNtech.

Lees ook:

Huisartsen in gewetensnood door vaccineren alleroudsten

De roep om eerst jongere senioren in te enten wordt luider. Acht huisartsen pleiten daarvoor in Trouw. De alleroudsten voor laten gaan, strookt niet met hun eed, vinden ze.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden