Zeeuwse bestuurders zijn poldermoe

Actievoerders, dorpsraadsleden en burgemeesters luisterden in het provinciehuis in Middelburg naar de uitleg van Bleker. Beeld Bart van der Moeren
Actievoerders, dorpsraadsleden en burgemeesters luisterden in het provinciehuis in Middelburg naar de uitleg van Bleker.Beeld Bart van der Moeren

Zeeuwse bestuurders zijn het zat. Ze willen af van de eindeloze discussies over het natleggen van Zeeuws land. De kwestie met Vlaanderen sleept nu al zo lang. "Er moet maar eens een besluit worden genomen. We zijn poldermoe", zei gisteren de Zeeuwse commissaris van de koningin Karla Peijs na afloop van een ontmoeting met staatssecretaris Bleker.

De CDA-bewindsman was naar Middelburg gereden om in het provinciehuis aan de Zeeuwen uit te leggen waarom een compromis met een gedeeltelijke ontpoldering van de Hedwigepolder toch de minst pijnlijke oplossing is voor Zeeland. Zo'n veertig inwoners van het gebied, dorpsraadsleden, actievoerders en burgemeesters waren naar het provinciehuis gekomen.

Volgens het jongste plan hoeft in de Hedwige nog maar 100 hectare onder water, in plaats van de oorspronkelijke 295 hectare. In ruil voor het deels sparen van de Hedwigepolder zullen dijken worden doorgestoken bij Vlissingen, waar de Schorer- en Welzingerpolders worden prijsgegeven. Ook een schietterrein en een golfbaan zullen ten prooi vallen aan de Schelde. "Het doet pijn her en der. Een oplossing zonder pijn is er niet. Dit is een redelijk, eerlijk plan", zei Bleker. Het leek alsof de bestuurders in het zaaltje van het provinciehuis al helemaal om waren. Zeker toen bleek dat de staatssecretaris ook met een zak geld komt voor gedupeerden. "Dat verzacht", aldus Karla Peijs. "Het is genoeg geweest met al die discussies."

Maar of elders langs de Schelde iedereen tevreden is met het compromis van Bleker, blijft de vraag. De gemeenteraden van Reimerswaal en Vlissingen, die ook een stem hebben, zijn nog niet om. Bleker gaat bij de gemeenten op bezoek. Een uitnodiging om zijn plannen ook voor de vergadering van provinciale staten uit te leggen, sloeg de staatssecretaris af. "Laat me nou eerst even oefenen bij de gemeenten", zei hij tegen GroenLinks-statenlid Leen Harpe, die hem gisteren nogmaals vroeg om in de vergaderzaal van het provinciehuis te verschijnen. "Bleker is een beetje bang", concludeerde Harpe na afloop. Hij had eerder commissaris Peijs gemaand de staatssecretaris niet te ontvangen in het provinciehuis. "Het was de eerste keer dat wij in Middelburg iets over deze kwestie horen uit Den Haag. Ongepast van Bleker om zomaar binnen te vallen. Waarom wil hij niet voor de hele provinciale staten verschijnen? Hij passeert ons gewoon."

Enkele keren kwam het heetste hangijzer ter sprake in het Zeeuwse provinciehuis: blijft het bij deze ontpoldering of zit er nog meer in het vat? Daarover was de staatssecretaris helder: "Er wordt niet meer ontpolderd."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden