Zeeuwse belfanaat moet toontje lager zingen

Een inwoner van het Zeeuwse Colijnsplaat mag zijn zangkunsten alleen nog maar onder de douche tot uiting brengen. Vindt hij dit niet genoeg en komt hij weer in de verleiding om de telefonistes van de Koninklijke marine in Den Helder telefonisch toe te zingen, dan komt hem dat op een boete van 500 gulden per keer te staan.

BIJDRAGE: HENNY DE LANGE; ANNEMARIE HOMMES

De president van de rechtbank in Middelburg besliste dit, nadat de marine daarom vorige week in een kort geding had gevraagd. De Zeeuw houdt er al drie jaar lang een zeer bijzondere vrijetijdsbesteding op na. Hij draait overdag en zelfs 's nachts zijn vingers blauw om de telefonistes van de militaire telefooncentrale toe te zingen of te bestoken met scheldkanonnades. Er zijn dagen bij dat hij het nummer van de marine wel 200 keer draait.

Het gevolg van deze telefoonterreur is dat de centrale soms meer niet dan wel is te bereiken, omdat de lijnen overbelast raken van uit volle borst gezongen smartlappen als 'Rode rozen' en 'Breng die rozen naar Sandra'.

De telefonistes ergeren zich al tijden groen en geel aan deze vorm van telefoonterreur. Het enige dat ze er tegen kunnen doen, is de Zeeuw 'in de wacht' zetten, zodat ze zeker weten dat de volgende beller iemand anders is. Na de jaarwisseling in 1994/95 had de marine er genoeg van en trok bij justitie aan de bel.

De centrale van de marine stond tijdens de jaarwisseling namelijk doorgeschakeld naar de marinebrandweer en ook daar stond de telefoon op een gegeven moment roodgloeiend. In drie dagen tijd draaide de Zeeuw 478 maal het nummer van de marine in Den Helder, waardoor de marinebrandweer vaak onbereikbaar was en er gevaarlijke situaties hadden kunnen ontstaan.

De rechtbankpresident besloot gisteren, dat elk telefoontje naar de marine de man vijfhonderd gulden zal gaan kosten. Daarbij houdt de rechtbank het vonnis nog een halfjaar aan, zodat de man - als hij nog van geen stoppen weet - verder zal worden aangepakt. Het gedwongen laten opzeggen van de telefoonaansluiting is geen optie, want volgens de rechtbankpresident zijn er “genoeg andere telefoons voorhanden”.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden