Zeeuwse basisscholen kiezen minder vaak voor Cito-toets

null Beeld ANP
Beeld ANP

In Zeeland wordt hij steeds minder populair: de Cito-toets. Waar vorig jaar nog tachtig procent van de Zeeuwse basisscholen voor de traditionele eindtoets koos, blijft daar dit jaar nog maar zestig procent van over.

Dat blijkt uit een inventarisatie gemaakt door de Provinciale Zeeuwse Courant (PZC). Zij vroegen aan 173 van de ruim tweehonderd Zeeuwse basisscholen welke eindtoets ze hun leerlingen dit jaar gaan voorleggen. Ruim een derde daarvan kiest dit jaar voor de IEP-toets van Bureau ICE. Een klein aantal scholen moet de keuze nog maken of heeft voor de Route 8-toets gekozen. Scholen hebben tot eind januari de tijd om hun keuze door te geven aan het Ministerie van Onderwijs.

Eenzijdig
Scholen die niet voor de toets van het Centraal Instituut voor Toetsontwikkeling (CITO) kiezen, vinden de toets vaak te weinig kindvriendelijk en te eenzijdig. Sommige kinderen hebben moeite met de formulering van de vragen, zelfs op het onderdeel rekenen. Andere scholen stellen dat ze al jarenlang goede ervaringen hebben met de Cito-toets. Bovendien sluiten volgens hen de resultaten juist goed aan op de gegevens die de school zelf al over de leerlingen heeft verzameld.

Sinds vorig schooljaar kunnen basisscholen ook kiezen uit andere eindtoetsen dan de Cito-toets. De alternatieve toetsen moeten wel door het Ministerie van Onderwijs worden goedgekeurd. Dit jaar zijn dat naast de traditionele Cito-toets de IEP-toets en de Route 8-toets van A-Vision. Scholen zijn sinds vorig jaar verplicht om leerlingen een eindtoets te laten maken. Daartegenover staat wel dat deze minder doorslaggevend is, het advies van de leerkracht telt nu zwaarder.

Eind januari moeten alle basisscholen hun keuze hebben doorgegeven en wordt duidelijk hoeveel scholen er landelijk voor de Cito-toets gekozen hebben.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden