Zeeuwen produceren meeste afval

Afval. Beeld reuters
Afval.Beeld reuters

Na een jarenlange daling is er vorig jaar weer iets meer afval opgehaald per hoofd van de bevolking. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS). Anderzijds is het aantal kilo's afval per inwoner flink lager dan 10 jaar terug. In Zeeland wordt per hoofd van de bevolking het meeste afval geproduceerd.

Zo werd in 2002 landelijk per hoofd van de bevolking 562 kilo afval opgehaald, en in 2011 nog maar 538. Anderzijds is dat 3 kilo meer dan in 2010. Opvallend is dat de verschillen per provincie erg groot zijn. Zo wordt in Overijssel maar 497 kilo opgehaald en in Zeeland liefst 729. In die provincie is de hoeveelheid huisvuil, restafval, grofvuil, papier- en GFT-afval de afgelopen 10 jaar dan ook nauwelijks gedaald. Zuid-Holland doet het wat dat betreft nog slechter: daar is de berg afval zelfs toegenomen met 2 kilo.

In Flevoland daalde de hoeveelheid afval die een persoon produceert het sterkst, met liefst 10 procent. Overijssel zit daar vlak achter. Landelijk is die daling minder sterk. 'Bovendien vlakt die langzaam af. Het lijkt erop dat we op een stabiel niveau van consumeren zijn gekomen', zegt onderzoekster Sytske de Waart van Milieu Centraal.

'De stijging van het afgelopen jaar is eigenlijk te verwaarlozen. Zoiets kan het gevolg van de conjunctuur zijn. Dat betekent ook dat als de economie weer echt aantrekt, de hoeveelheid weer heel licht kan oplopen. Veel zal het echter niet zijn', legde zij verder uit.

Gezamenlijk systeem
Dat de inwoners van de provincie Zeeland zo veel afval produceren per hoofd van de bevolking, kan volgens een woordvoerster van de gemeente Vlissingen liggen aan een gezamenlijk systeem in de provincie. 'In heel Zeeland is gekozen voor één systeem van afvalinzameling én verwijdering.' Bovendien betalen inwoners van Zeeland niet per hoeveelheid afval, maar een algemene heffing, om zo te voorkomen dat mensen afval gaan dumpen. 'Hierdoor zijn er vermoedelijk weinig redenen voor mensen om hun afval niet op een nette manier aan te bieden', legde de voorlichtster uit.

Volgens een voorlichtster van de gemeente Goes speelt ook het toerisme een rol. 'We hebben in Zeeland heel veel toeristen en relatief weinig inwoners.'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden