Zeester lanceert maag, die prooi buiten het lijf verteert

De zeester heeft een zeer opmerkelijke manier van eten. Als het beestje zijn beoogde hapje nadert laat hij zijn maag deels uit zijn mond komen. Die maag omvat de prooi en verteert nog buiten het zeesterrenlijf de beste delen. Vervolgens trekt de zeester deze soep naar binnen en gaat verder smikkelen.

Op die manier worden vele mosselen en kokkels soldaat gemaakt. Waar de mosselteelt een economisch interessante bedrijfstak is, zijn ze niet zo blij met de zeester. Er gloort hoop nu wetenschappers van de universiteiten van Londen en Warwick hebben ontdekt hoe de zeesterrenmaag wordt gelanceerd. Deze week publiceerden zij hun bevindingen in The Journal of Experimental Biology.

Een neuropeptide - NGFFYamide genaamd - zorgt ervoor dat de zeesterrenmaag naar buiten gaat en zich weer terugtrekt als het werk is gedaan. Neuropeptiden zijn eiwitten die het dataverkeer in de hersenen verzorgen. "Nu we dit weten is het mogelijk middelen te verzinnen die de voedselbehoefte van zeesterren kan sturen", aldus Maurice Elphick, hoogleraar in Londen en een van de onderzoekers.

De vraag is echter hoe ze die voedselbehoefte gaan sturen. Wordt een deel van de zee bewerkt met een chemisch middel dat de werking van de bedoelde neuropeptide in de zeester blokkeert? Worden zeesterren stuk voor stuk behandeld? De mosselen worden straks wel gespaard, maar hoe zit het met de zeesterren als zij worden beroofd van hun lekkerste hapjes?

Op YouTube is een filmpje te zien hoe een zeester zijn prooi bewerkt.

www.youtube.com/watch?v=l6dnmLDu6Eg

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden